Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

KNMI waarschuwt voor gladheid in heel Nederland

Automobilisten trotseren een winterse bui in Haarlem.
Automobilisten trotseren een winterse bui in Haarlem. Foto ANP / Remko de Waal

Vanochtend moet in heel Nederland rekening worden gehouden met gladheid door winterse buien. Het KNMI heeft in de afgelopen nacht de zogenoemde code geel afgegeven voor alle provincies. De ochtendspits is waarschijnlijk drukker dan normaal, meldt de VerkeersInormatieDienst (VID).

Door winterse buien, sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten is het op veel plaatsen glad. In het zuiden, oosten en noordoosten ligt de temperatuur net onder nul, waardoor de sneeuw blijft liggen. Volgens het KNMI wordt het later in de ochtend droog, waarna de gladheid verdwijnt.

Het is niet gelukt om op alle snelwegen de sneeuw weg te krijgen, maar de rechterrijstrook van autosnelwegen is vrijwel overal zonder problemen te berijden. Zodra er meer verkeer op de weg is, worden de wegen beter begaanbaar.

Er is al een aantal ongelukken gebeurd. Of die verband houden met de gladheid kon een woordvoerder van de VID niet zeggen. Zo is in Rotterdam de verbindingsweg tussen de A20 vanuit Gouda richting de A13 (Kleinpolderplein) afgesloten. Daar wordt een vrachtwagen geborgen.

Op de A2 richting Utrecht is bij Vinkeveen een vrachtwagen in de middenberm beland. Drie van de vijf rijstroken zijn dicht. Hoe lang dat nog duurt is onbekend.
Op de A15 richting Gorinchem is bij Sliedrecht maar één rijstrook beschikbaar door een ongeval tussen een vrachtwagen en personenauto. Daar wordt de geleiderail gerepareerd en dat duurt naar schatting tot 7:00 uur.

Het winterweer zorgde gisteravond laat nog voor files bij Arnhem. Door fikse hagelbuien lagen er op de snelweg spiegelgladde plakken ijs. (ANP)