Direct naar artikelinhoud
Column

De sterspelers van Southampton had Ajax ook ooit kunnen kopen

Dick Sintenie en Jop van Kempen zijn de Ajaxverslaggevers van Het Parool. Zij schrijven om beurten deze column, die op woensdag verschijnt. Deze week: Dick Sintenie over Southampton.

Dick SintenieBeeld Het Parool

Toen Ronald Koeman een half jaar geleden begon aan zijn klus bij Southampton, was de club net een hoop goede spelers kwijtgeraakt. Nu, na 22 competitiewedstrijden, staat Koeman derde en is Southampton de revelatie van de Premier League.

Zijn aankopen Graziano Pellè en Dusan Tadic worden in Engeland bewierookt. En ook Sadio Mané, de Senegalees die gisteravond met zijn land werd uitgeschakeld in de strijd om de Afrika Cup, wordt als een versterking beschouwd.

Voor Pellè, Tadic en Mané tikte Southampton in totaal ruim dertig miljoen euro af bij hun vorige werkgevers, respectievelijk Feyenoord, FC Twente en Red Bull Salzburg (u weet wel, die ploeg die twee keer gehakt maakte van Ajax in de Europa League). Die clubs maakten dikke winst op hun investering.

Alle drie deze voetballers waren drie jaar terug ook nog betaalbaar voor Ajax; ze pasten in elk geval binnen de bandbreedte die de club hanteert voor transfersommen (tot acht miljoen euro) en salarissen (één miljoen).

Pellè maakte in 2012 voor drie miljoen de overstap van Sampdoria naar Feyenoord, Salzburg betaalde dat jaar vier miljoen voor Mané aan de Franse tweede divisieclub FC Metz en Tadic kostte FC Twente 7,7 miljoen euro - terwijl de Servische jeugdinternational twee jaar eerder door FC Groningen nog voor veel minder geld was weggeplukt bij Vojvodina.

Ajax slaagt er al zeker tien jaar niet in sportief en financieel te profiteren van aankopen uit dat segment spelers: van Victor Sikora tot Kennedy Bakircioglü en van Dario Cvitanich tot Lerin Duarte.

Waar dat aan ligt, is een serieus intern onderzoek waard: verkeerde scouting, te hoge druk, te veeleisend voetbal?

Een feit is dat Karim El Ahmadi, door Feyenoord voor 750.000 euro gehaald van Aston Villa, zondag tegen Ajax één van de betere voetballers was op het veld.


Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen. 

Ajax slaagt er al zeker tien jaar niet in sportief en financieel te profiteren van aankopen uit dat segment spelers