Direct naar artikelinhoud

'Huizenbezitters losten in 2014 recordbedrag af'

Nooit eerder hebben klanten van de Nederlandse grootbanken zoveel afgelost op hun hypotheek als vorig jaar. Bij Rabobank werd een kwart meer afgelost dan in 2013. Het ging daarbij om een bedrag van 4 miljard euro. ABN AMRO spreekt van een record van 2,7 miljard euro aan aflossingen, ofwel 18 procent meer dan een jaar eerder. Bij ING was sprake van een stijging van 29 procent.

De banken wijten de extra aflossingen vooral aan de tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling tot een ton.

De banken wijten de extra aflossingen vooral aan de tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling tot een ton. Die regeling liep eind vorig jaar af. Vooral in december was er sprake van een ware hausse. Klanten van Rabo losten in die laatste maand van het jaar wel 1 miljard extra af, een kwart van het totale volume.

'Blijkbaar heeft de verruimde schenkingsvrijstelling van 100.000 euro veel klanten geprikkeld om extra te gaan aflossen op hun hypotheek. Het aantal aflossingen met bedragen boven 50.000 euro wijst daar op. We merken dat klanten vaak niet weten dat er nog steeds een schenkingsvrijstelling bestaat van 52.752 euro', zegt hypotheekmanager Theo Harms van Rabobank.

Maatschappelijke trend

Niet alleen de vrijstelling maar ook de lage spaarrente is voor veel mensen een stimulans extra af te lossen, zegt Rabobank. Het is bovendien een maatschappelijke trend die een paar jaar geleden is ingezet. Uit cijfers van de bank blijkt dat het afgeloste bedrag de afgelopen drie jaar is gestegen van gemiddeld 144 miljoen naar 331 miljoen euro per maand.

Rabobank, ABN AMRO en ING behoren tot de grootste spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt.