Direct naar artikelinhoud

Actie reclamebureau blijkt oorzaak urenlange vertraging Leiden Centraal

Een camera verpakt in een vuilniszak, hangend aan een paal op een perron van Leiden Centraal heeft daar vanmorgen voor veel commotie gezorgd. De NS gaat dringend in overleg met het reclamebureau dat - na urenlang politieonderzoek - verantwoordelijk bleek voor het vreemde pakketje.

Politie bij het Centraal Station van Leiden. Het treinverkeer werd uren stilgelegd door de vondst van een verdacht pakketje. Op een van de perrons bleek een vuilniszak met tape aan een paal te zijn geplakt.Beeld ANP

Het station werd direct na de melding van de vuilniszak urenlang afgesloten. Het treinverkeer werd stilgelegd, waardoor tienduizenden reizigers gedwongen verder moesten reizen met opgetrommelde bussen. Reizigers die op weg waren naar Schiphol kregen daarbij voorrang. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld om het 'verdachte pakketje' te onderzoeken.

De camera bleek niet gevaarlijk en daar bewust te zijn opgehangen door een reclamebureau waar de NS vaker zaken mee doet. De NS zegt van niets te hebben geweten: 'Het is voor ons ook nog vaag. We gaan nu direct met het bedrijf in gesprek, want wij weten ook niet waarom ze die camera daar hebben geplaatst en waarom daarvoor een vuilniszak is gebruikt. Veel vraagtekens nog.' De woordvoerster wil de naam van het bewuste reclamebureau niet bekendmaken. 'We gaan nu eerst zelf met ze praten omdat we natuurlijk niet weer zo'n incident willen meemaken.'

'Zilverkleurig trapje'
De politie werd vanmorgen direct ingeschakeld na de melding. Deze besloot het hele station af te sluiten en vroeg mensen uit te kijken naar de man die de camera in de vroege morgen had opgehangen. Dat zou zijn gebeurd middels een 'zilverkleurig trapje'. Het ging volgens de politie om een blanke man tussen de 20 en 30 jaar oud die uiteindelijk wegreed in een 'donkere Volvo'. 'Iedereen is natuurlijk extra alert, maar dit is wel de keerzijde van een dergelijke melding', stelt de NS-woordvoerster die desondanks benadrukt dat het goed is om alert te blijven.

De politie heeft de zaak gesloten; de zaak wordt verder intern opgelost. Het ophangen van een camera is geen strafbaar feit, besluit de NS.

Leiden Centraal, vanmiddag.Beeld ANP

Twitter bericht wordt geladen...