Direct naar artikelinhoud

Van Praag: 'Niets tegen Blatter, maar FIFA moet moderniseren'

Tijdens een persconferentie in het Olympisch Stadion in Amsterdam heeft KNVB-voorzitter Michael van Praag vandaag zijn kandidaatschap voor het FIFA-voorzitterschap toegelicht.

Michael van Praag.Beeld ap

De nationale voetbalbonden van Nederland, België, Zweden, Schotland, Roemenië en Faeröer Eilanden steunen de kandidatuur van de huidige KNVB-voorzitter.  Hij liet weten dat hij de FIFA wil moderniseren: 'En moderniseren begint bij normaliseren.'

Van Praag is de huidige voorzitter van de KNVB en bestuurslid van de UEFA. Sinds het WK in Brazilië uitte hij regelmatig kritiek op FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die wordt achtervolgd door corruptieschandalen. Van Praag stelt zich kandidaat voor één termijn van vier jaar. In die tijd wil hij de modernisering doorvoeren, om daarna zo snel mogelijk plaats te maken voor een nieuwe generatie.

Geloofwaardigheid

De FIFA is te ver verwijderd geraakt van waar de organisatie in eerste instantie om is opgericht, meent Van Praag. De wereldvoetbalbond is al haar geloofwaardigheid kwijt en staat voortdurend onder verdenking van onder meer corruptie en belangenconflicten. En dat terwijl de organisatie volgens de kandidaat-voorzitter veel kan betekenen voor de toekomst van het voetbal, vooral ook buiten Europa.

Van Praag wil zich inzetten om meer niet-Europese landen zullen te laten deelnemen aan het wereldkampioenschap, om de populariteit van voetbal te vergroten. 'Dat is waar de FIFA voor bedoeld is.' Ook moet er zoveel mogelijk geld gaan naar 'voetbal in zijn puurste vorm'. Dat er vorig jaar een bedrag van 20 miljoen euro is besteed aan een FIFA-film, is Van Praag een doorn in het oog.

Van Praag wil zich inzetten om meer niet-Europese landen zullen te laten deelnemen aan het wereldkampioenschap, om de populariteit van voetbal te vergroten

Onsterfelijk

Twee andere speerpunten van Van Praag zijn de bestrijding van matchfixing en transparantie van de FIFA zelf, ook op financieel gebied. Van Praag benadrukte tijdens zijn persconferentie opnieuw dat hij persoonlijk niets tegen Sepp Blatter heeft, maar dat hij ervan overtuigd is dat iemand die een organisatie zo lang heeft geleid en de personificatie is geworden van het slechte imago van die organisatie, moet opstappen. Naar eigen zeggen heeft hij tegen Blatter gezegd dat die zichzelf onsterfelijk zou maken door een stap opzij te doen.

209 nationale bonden stemmen op 29 mei voor een nieuwe voorzitter van de FIFA. Behalve Blatter en Van Praag hebben ook Jérôme Champagne, David Ginola, Ali bin Al-Hussein en Luis Figo aangekondigd zich kandidaat te stellen. Het is onbekend of alle kandidaten voor donderdag de noodzakelijke steun van vijf nationale bonden kunnen overleggen.