Direct naar artikelinhoud

Morgen files en minder treinen in winterse ochtendspits

Automobilisten moeten morgenochtend rekening houden met een drukke spits vanwege voorspelde sneeuw- en hagelbuien. Door gladheid is de kans op ongelukken en files groter dan normaal. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Ook de NS rijdt met een aangepaste dienstregeling.

Morgen files en minder treinen in winterse ochtendspits

Het besluit is uit voorzorg genomen. In de Randstad rijdt morgen elk half uur een trein, in plaats van elk kwartier. In totaal rijdt één op de vijf treinen in de Randstad niet, schrijft de NS. In Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland blijft de dienstregeling hetzelfde.

ProRail zet extra bovendien sneeuw- en storingsploegen in. Ook staan meerdere hulplocomotieven klaar om eventuele problemen als gevolg van sneeuw of strenge vorst snel op te lossen. Treinen worden zo veel mogelijk verlengd, maar doordat er minder treinen rijden zal het volgens NS en ProRail druk zijn in de treinen.

Door volgens een winterdienstregeling te rijden, is er meer ruimte om eventuele winterse storingen op te lossen en ontstaan er minder snel files op het spoor. In vergelijking met een 'normale dag' rijdt donderdag ongeveer 80 procent van de treinen.

Snelwegen liggen er morgenochtend vermoedelijk kortdurend wit bij. Ook de avondspits zal drukker zijn dan normaal, verwacht de VID.

Morgen files en minder treinen in winterse ochtendspits

Koufront

Vanavond komt vanuit het noordwesten een koufront het land binnen en de temperatuur daalt tot rond het vriespunt. De hele nacht en ook morgen overdag blijft het sneeuwen. In de kustgebieden valt er natte sneeuw of hagel. Dat voorspelt de weerdienst weeronline.nl vandaag. Met name in de noordelijke provincies kan er morgen een sneeuwdek ontstaan, plaatselijk drie tot vier centimeter.

Of het morgen ook daadwerkelijk tot problemen komt, is nog maar de vraag. Weeronline.nl meldt dat de kans aanwezig is dat de sneeuw lang niet overal zal blijven liggen. Dat heeft vooral te maken met de harde wind. Voor een langere periode wordt regelmatig winters weer verwacht.

Twitter bericht wordt geladen...

PVV

De PVV is niet te spreken over de maatregel van de spoorwegen. 'De NS moet donderdag dubbel zo hard z'n best doen om de dienstregeling aan te houden in plaats van de helft bij voorbaat te schrappen', reageerde PVV-Kamerlid Barry Madlener. De partij kondigde aan vragen te stellen aan de verantwoordelijk minister.