Direct naar artikelinhoud

Hack Malaysia Airlines lijkt niet IS-gerelateerd te zijn

De website van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines is vanochtend gehackt. 404 - Plane not found, viel er te lezen op de website, boven een foto van een pijp rokende hagedis met een pak aan. Daaronder: 'Gehackt door het cyber-kalifaat.' De aanval lijkt echter niks te maken te hebben met IS of andere jihadistische groeperingen.

Hack Malaysia Airlines lijkt niet IS-gerelateerd te zijn

Eerder deze maand werden de Twitterpagina en het Youtubekanaal van de Amerikaanse strijdkrachten gehackt door een hackersgroepering die zichzelf CyberCaliphate noemde. Een link met Lizard squad - het hackerscollectief dat de website van Malaysia Airlines binnendrong - is niet duidelijk.

De website van Malaysia Airlines werd in de loop van de ochtend weer normaal beschikbaar.

Twitter bericht wordt geladen...

DDoS-aanvallen

Over Lizard Squad is weinig bekend. Het collectief verwierf enige bekendheid met het hacken van de netwerken van Xbox en Playstation, onder andere afgelopen kerst. Het maakte daarbij gebruik van zogenaamde DDoS-aanvallen waarbij servers worden platgelegd door er grote hoeveelheden verkeer op af te sturen. Met zo'n aanval werd ook de site van Malaysia Airlines platgelegd. De hackers zijn verder vooral via Twitter actief en posten daar veelal dreigementen en aankondigingen van naderende hacks.

De groep lijkt vooral aanvallen als 'grap' uit te voeren. Een persoon die claimde bij het collectief te horen zei na de hacks op de netwerken van Playstation en Xbox ook al dat het allemaal 'een spelletje' was. Ook het feit dat het collectief via Twitter enkel 'voor de grap' een bommelding deed voor een vlucht waar een Sony-bestuurder in zat, geeft aan dat er waarschijnlijk enkel uit lollige overwegingen wordt gehandeld.

Het is hiernaast nog maar de vraag of de hacks daadwerkelijk zijn uitgevoerd door dezelfde Lizard squad. Het identificeren van de dader van een hack is nagenoeg onmogelijk zonder in het gehackte systeem te kijken. Het zou daarom dus ook kunnen dat de aanvallen door andere hackers zijn uitgevoerd, maar enkel door Lizard squad worden opgeëist.