Direct naar artikelinhoud

Gevaarlijkste piste ter wereld ingekort vanwege mist

Vanwege hevige mist werd de legendarische afdaling in Kitzbühel met de helft ingekort. Zo veranderde de beruchte 'Streif', 's werelds gevaarlijkste piste, van een tijger in een tam katje.

Kjetil Jansrud tijdens zijn winnende afdaling op de Hahnenkamm in Kitzbühel. In 58,16 seconden is hij beneden.Beeld afp

Hij had gehoopt op een pittig gevecht met 'een tijger', maar uiteindelijk werd het een knuffelpartij met een tam katje. Kjetil Jansrud won zaterdag de legendarische afdaling op de Hahnenkamm in Kitzbühel. De Noorse skiër was er al na 58,16 seconden glijden klaar mee, de helft van de tijd die normaliter voor de beruchte 'Streif' nodig is.

Wegens hevige mist op de Oostenrijkse berg was de 3.312 meter lange afdaling zaterdag in de vroege middag teruggebracht tot 1.633 meter glijden. Een 'gecastreerde' wedstrijd, riepen talloze skiërs alvorens zich naar beneden te storten. Dat ze onderweg toch nog snelheden van boven de 130 kilometer per uur haalden, nam de frustratie niet weg. 'Tijger veranderde in een katje', twitterde de latere winnaar Jansrud vlak voordat hij naar beneden ging.

En het was nog wel een jubileumwedstrijd, zaterdag in het Oostenrijkse Kitzbühel. Voor de 75ste keer zouden de beste afdalers van de wereld zich op de ijzige 'Streif' wagen, de beroemdste -- en voor gewone stervelingen onmogelijke -- afdaling van het skicircuit.

Nevel

Sneeuw lag er genoeg, de piste was door het organiserend comité onder leiding van Michael Huber prima geprepareerd. Maar toen was daar zaterdagmorgen dus die verdomde nevel, halfweg het parkoers.

Met mist stuur je in Kitzbühel geen afdalers naar beneden, met slecht zicht wordt 'de spectaculairste en gevaarlijkste skipiste ter wereld'nog gevaarlijker dan zij bij normale weersomstandigheden toch al is.

Op deze extreme helling, met hellingspercentages tot 85 procent, zijn in de loop der jaren te veel carrières van profs geknakt. 'Als je met 120 in een wand van nevel rijdt, beland je in de hel', oordeelde ex-afdaler Hans Knauss zaterdag.

Afblazen was natuurlijk een optie geweest, maar dat scenario kwam niet op in de hoofden van de organisatoren. De commerciële belangen zijn anno 2015 nu eenmaal te groot, bovendien zaten in 40 landen miljoenen kijkers voor de televisie.

In het dal wachtten daarnaast vele tienduizenden fans op de wedstrijd, onder wie prominenten uit het Duitse taalgebied. Kitzbühel in januari, dat is veel in bont gehuld volk, nippend aan 'Flying Hirsch', losgaand op de Kitz Race Party op zaterdagavond.

En dus gingen zaterdagmiddag, met een vertraging van ruim twee uur, de skiërs alsnog van start. Halfweg de berg, vanaf de Seidlalm. Een afdaling met slechts 400 meter hoogteverschil, waarmee de wedstrijd eigenlijk niet eens voldeed aan de reglementen van de wereldbekercompetitie.

Afblazen was natuurlijk een optie geweest, maar dat scenario kwam niet op in de hoofden van de organisatoren

'Zielsprung'

Maar goed, er werd nog best rap geskied, met uiteindelijk een eerste plaats voor Jansrud, die het hele seizoen al goed bezig is op het spectaculairste ski-onderdeel. De Noor won met een miniem verschil voor de Zuid-Tiroler Dominik Paris en de Fransman Guillermo Fayed.

Het drietal had er minder dan een minuut voor nodig. Ter vergelijking: het parcoursrecord voor de héle Streif staat sinds 1997 met 1.51,58 op naam van de Oostenrijker Fritz Strobl.

Een Hahnenkammrennen zonder de spectaculaire Mausefalle, zonder Steilhang en Alte Schneise, het was als een Tour de France zonder bergetappes of een Elfstedentocht die al in Harlingen eindigt.

Alleen de beroemde Hausbergkante was nog in het parcours opgenomen. De 'Zielsprung', de lange sprong richting finish, waar snelheden tot wel 130 kilometer per uur worden gehaald, zat er uiteraard ook nog in.

Kjetil Jansrud (29), de eerste Noor die deze wedstrijd wint sinds veelvraat Lasse Kjus in 2004, was niet minder blij met zijn overwinning. De Super G-winnaar van olympisch Sotsji: 'Vandaag heeft iedereen het nog over die verkorte afdaling. Over een paar jaar is iedereen dat vergeten, maar sta ik nog wel mooi op de historische lijst met winnaars.'

De drie winnaars van de afdaling op de 'Streif'. De eerste plek ging naar de Noor Kjetil Jansrud, gevolgd door de Italiaan Dominik Paris en de derde prijs behoort aan de Fransman Guillermo Fayed.Beeld getty