Direct naar artikelinhoud

Gemengde reacties op uitslag Griekse verkiezingen

De verkiezingsoverwinning van de radicaal-linkse leider Alexis Tsipras en zijn partij Syriza in Griekenland roept gemengde reacties op in de Europese politiek. De Franse president François Hollande kijkt uit naar een 'nauwe samenwerking' en de eurogroep staat volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem klaar voor overleg met de nieuwe regering, zodra die gevormd is.

Alexis Tsipras, de leider van radicaal-linkse partij Syriza.

Manfred Weber, fractievoorzitter van de EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, is niet blij met de overwinning van Syriza. 'Het is teleurstellend te zien dat het juiste en oprechte pad van premier Antonis Samaras niet was erkend. De hervormingen werpen hun vruchten af en moeten worden voortgezet. Het zal spoedig duidelijk worden dat de beloftes van de Syriza-kandidaat Tsipras niets anders zijn dan kiezersbedrog. Europese belastingbetalers zullen niet bereid zijn te betalen voor de loze beloftes van de heer Tsipras. Europa wil solidair zijn met Griekenland als het de afspraken volledig nakomt. Alle beloftes moeten worden nagekomen.'

De eurolanden staan daarentegen klaar voor overleg met de nieuwe Griekse regering. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem: 'De Griekse kiezers hebben gesproken, we wachten nu de uitslag van de formatie af. Zoals ik steeds heb gezegd, staat de eurogroep klaar voor overleg met de nieuwe regering.'

Dijsselbloem sprak afgelopen vrijdag nog de verwachting uit dat Griekenland gewoon in de eurozone blijft. Een 'Grexit' is niet in het belang van de eurozone en ook niet van de Grieken zelf, aldus Dijsselbloem. Hij zei eerder ook dat er van kwijtschelden van Griekse schulden geen sprake kan zijn.

Gemengde reacties op uitslag Griekse verkiezingen
Gemengde reacties op uitslag Griekse verkiezingen

Samenwerking

Ook de Franse president François Hollande reageerde overwegend positief op de uitslag van de Griekse verkiezingen. Wel drong hij erop aan dat Griekenland en Frankrijk moeten blijven samenwerken binnen de eurozone. Hollande 'verlangt ernaar nauw te blijven samenwerken om economische groei en stabiliteit in de eurozone te ondersteunen uit verantwoordelijkheidsgevoel en solidariteit'. Volgens de president is dat de kern van Europese waarden die Griekenland en Frankrijk nastreven.

De Britse premier David Cameron maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor de eurozone, blijkt uit zijn reactie. Hij waarschuwde ervoor dat 'de Griekse verkiezingen de economische onzekerheid in Europa zullen vergroten'.

Wat de PvdA betreft blijft Europa ook na deze verkiezingen samen met Griekenland en binnen de eurozone werken aan een oplossing voor de Griekse problemen. 'Europa moet de Grieken niet de rug toekeren, maar perspectief bieden', zei PvdA-Kamerlid Marit Maij vanochtend. Het herstel van de Griekse overheidsfinanciën moeten volgens Maij samengaan met hervormingen en investeringen die de economie moeten versterken.