Direct naar artikelinhoud

25 jaar celstraf geëist tegen Belgische pedopater

In het proces tegen de voormalige Belgische priester Eric Dejaeger heeft de openbaar aanklager in het Canadese Iqaluit 25 jaar cel geëist. De verdediging vraagt 12 jaar cel. Verwacht wordt dat de Canadese rechter Robert Kilpatrick zich binnen twee weken zal uitspreken over de zaak.

25 jaar celstraf geëist tegen Belgische pedopater

De 67-jarige Dejaeger staat terecht voor het seksueel misbruik van kinderen in het Canadese Igloolik, nu al ruim dertig jaar geleden. Hij werd in september schuldig bevonden aan 24 aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen. Bij de start van het proces pleitte Dejaeger al schuldig aan 8 aanklachten.

Afgelopen week volgden, naar Canadese gewoonte, enkele hoorzittingen waarop achttien slachtoffers aan het woord werden gelaten over de impact van de feiten. Zij getuigden maandag en dinsdag over de fysieke, emotionele en financiële gevolgen van het seksueel misbruik op hun leven. Velen kampen met nachtmerries, depressies en tal van drugs- en/of alcoholverslavingen.

Verschillende slachtoffers verklaarden alle geloof in de Kerk en in God te hebben verloren, evenals hun respect voor en hun vertrouwen in de autoriteiten en de mensheid.

Vervolgens kwamen ook de openbaar aanklager en de verdediging aan het woord. Openbaar aanklager Doug Curliss verklaarde in zijn betoog dat er met een veroordeling niet moet worden gestreefd naar rehabilitatie maar naar vergelding en erkenning van de feiten. Hij stelde een celstraf van 25 jaar voor, met aftrek van de periode dat Dejaeger in voorarrest zat. De advocaat van Dejaeger, Malcolm Kempt, vroeg 12 jaar cel.

Dejaeger zit, sinds hij in januari 2011 opgepakt werd, opgesloten in het Baffin Correctional Centre. Hij toonde tijdens de hoorzittingen geen emotie en liet zich slechts één keer horen om zich bij de slachtoffers, hun familie en zijn eigen familie in België te verontschuldigen.

25 jaar celstraf geëist tegen Belgische pedopater