Direct naar artikelinhoud

Taakstraf voor 'bevrijden' proefdieren

Vijf dierenactivisten die in april 2013 zes beagels 'bevrijdden' uit een kennel in het Noord-Brabantse Escharen, zijn maandag veroordeeld. De rechtbank in Den Bosch legde hen 50 uur taakstraf plus 1 maand voorwaardelijk op voor diefstal van de honden, die zouden worden gebruikt als proefdieren bij MSD Intervet, producent van diergeneesmiddelen.

Een dierenrecht sympathisant staat voor de rechtbank in Den Bosch voorafgaand aan de rechtszaak tegen 5 verdachten van de diefstal van zes beagle-honden.

De veroordeelden zijn van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). Ze hebben de beagles weggehaald uit de kennel omdat ze die een beter leven wilden geven. De rechtbank vindt dat ze geen strafbare feiten mogen plegen om hun overtuiging kracht bij te zetten. De vijf hadden ook legaal campagne kunnen blijven voeren en op een legale manier publiciteit kunnen zoeken.

De advocaat van de activisten had vrijspraak bepleit. Hij zei dat een hond geen 'goed' is volgens het wetsartikel dat diefstal strafbaar stelt. De rechtbank is het daarmee niet eens. Sinds 1 januari 2013 is in het Burgerlijk Wetboek bepaald dat dieren geen zaken zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat je iets mag wegnemen wat een ander toebehoort, of het nu een ding is of een dier.

De straf is conform de eis van de officier van justitie. De activisten moeten ook 3000 euro aan schadevergoeding betalen

Dierenrecht sympathisanten staan voor de rechtbank in Den Bosch.