Direct naar artikelinhoud

Breivik stuurde rekruteringsbrieven vanuit de gevangenis

De Noorse autoriteiten vermoeden dat moordenaar Anders Breivik mensen probeert te rekruteren voor zijn strijd. Inmiddels zijn 220 brieven onderschept die Breivik vanuit zijn cel probeerde te sturen naar niet bekend gemaakte adressen, zo meldde de Noorse krant Verdens Gang vandaag.

Anders Behring BreivikBeeld ap

Volgens de krant stuurde Breivik de brieven naar mensen met wie hij eerder nog geen contact had. Waarschijnlijk, zo vermoeden de autoriteiten, wil hij een netwerk opbouwen van mensen 'die extreem geweld en terreur als een instrument willen gebruiken' om de ideeën van Breivik te ondersteunen.

Noorse autoriteiten zijn van mening dat het grootste gevaar schuilt in Breivik's communicatie met de buitenwereld. Het controleren en aan banden leggen van die communicatie maakt deel uit van de veiligheidsmaatregelen rond Breivik. In het verleden heeft hij verklaard dat er meer terroristische daden zullen volgen. Ook probeerde hij volgens Verdens Gang vanuit de gevangenis een politieke partij op te richten.

De Noorse reclassering wil dat het sturen van rekruterende brieven moet worden gezien als voorbereiding op nieuwe strafbare feiten.

Breivik strijdt naar eigen zeggen tegen de multiculturele samenleving. In 2011 schokte hij het Scandinavische land met een dubbele aanslag: bij een regeringsgebouw in Oslo liet hij een bom ontploffen op het eiland Utøya doodde hij 77 jongeren die daar op een kamp van de Noorse Arbeiderspartij waren.