Direct naar artikelinhoud

Weer corruptieonderzoek vooraanstaande Chinese politicus

China is weer een politicus op het spoor die zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie. Dit keer gaat het om de vooraanstaande politicus Ling Jihua, laat het Chinese staatspersbureau Xinhua weten. Ling Jihua was lange tijd een belangrijke vertrouweling van de voormalige Chinese president Hu Jintao.

De van corruptie beschuldigde politicus Ling Jihua

De Communistische Partij deed ook onderzoek naar nog twee hoge functionarissen binnen de partij. Beiden worden verdacht van onder meer machtsmisbruik en het aannemen van smeergeld. De politici zijn geschorst. Het is nu aan justitie om de mannen voor de rechter te slepen, schrijft de South China Morning Post vandaag.

Een aantal andere medewerkers en familieleden van Ling Jihua worden ook onderzocht door de politie.

China heeft de afgelopen tijd al flink wat corruptieschandalen gekend. Peking bond daarom de strijd aan en heeft tussen juli en november al meer dan vierhonderd Chinezen opgepakt omdat ze corrupt zouden zijn.

Zhou Yongkang

De grootste vis was Zhou Yongkang, een oud-minister en leidende figuur binnen de Communistische Partij. Hij zou volgens geruchten voor honderden miljoenen euro aan steekpenningen hebben ontvangen uit de olie-industrie. Zijn arrestatie werd eerder deze maand bekendgemaakt.

Zhou was de belangrijkste beschermheer van Bo Xilai, de voormalige communistische partijchef van de zuidelijke metropool Chongqing die in september vorig jaar na een spectaculair proces wegens corruptie en machtsmisbruik tot levenslang werd veroordeeld.

Oud-minister Zhou Yongkang