© Raymond Lemmens

28-jarige Houthalenaar vindt zijn familie terug dankzij VTM-programma

Jarcha Put uit Houthalen heeft de jongste jaren al vele mooie momenten gekend, maar begin deze maand beleefde hij een van de topdagen van zijn leven. In Sri Lanka ontmoette hij na 28 jaar opnieuw zijn moeder, en kwam hij tot de ontdekking dat hij lid was van een misschien niet zo jong, maar toch groot gezin. De ontmoeting was geregeld door het VTM-programma ‘Vind mijn Familie’.

GW

Jarcha is een 28-jarige steward bij Brussels Airlines. Hij woont in Kwalaak, een gehucht van Houthalen, samen met zijn vrouw Hanne en hun babydochtertje Jedidja. Vader en moeder haalden eerder al de krantenkoppen omdat hij van Sri Lanka afkomstig is, zij van Rwanda, en ze elkaar leerden kennen via Facebook. Maar dat is een heel ander verhaal. VTM vertelt vanavond over de zoektocht van Jarcha naar zijn moeder, die hem in 1986 aan een Limburgs koppel schonk.

Verlangen

Jarcha schreef zich op aangeven van zijn vrouw Hanne (32) in voor ‘Vind mijn Familie’. Ook zij was als kind geadopteerd. Haar moeder had haar samen met haar jongere zusje afgestaan. Enkele jaren later zou ze omkomen tijdens de genocide. Zo kwam Hanne op haar negende in West-Vlaanderen terecht. “Ik kan niet ontkennen dat ik het moeilijk heb gehad met het afscheid aan mijn vaderland. Pas toen ik in de luchthaven van Zaventem aankwam, besefte ik dat ik nooit meer naar Afrika zou teruggaan”, vertelt Hanne. “Ik herinner me mijn biologische moeder nog goed. Van mijn vader heb ik geen beeld, maar ik denk vaak aan hem. Ik heb veel vragen. Hoe ziet hij er uit, wie is hij, welke trekken heb ik van hem? Ik ben ook naar hem gezocht, maar tot nog toe niets gevonden. Ik begreep Jarcha dus perfect, toen hij na de komst van ons dochtertje het verlangen voelde opspelen om zijn biologische moeder te zoeken.”

Spoorloos

Het was een moeilijke zoektocht. In het eerste seizoen van ‘Vind mijn Familie’ vonden de onderzoekers van VTM geen spoor. Maar enkele maanden geleden kreeg Jarcha telefoon. Met de boodschap dat het een portret van hem wilde maken, voor het geval zijn familie zou worden gevonden. “Tijdens die opnames heeft Francesca Vanthielen me dan verrast met het goede nieuws dat ik in december naar Sri Lanka zou mogen vertrekken.”

Hoe het weerzien met Jarcha’s familie was, leest u vandaag in Het Belang van Limburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer