“Koning moet privéreizen maar zelf betalen”

Koning Filip en koningin Mathilde zijn met hun gezin in Indonesië met vakantie en hebben daar een vliegtuig van Defensie voor gebruikt. De socialistische legervakbond vindt dat de koning zelf moet betalen voor zijn privéreizen, zeker in tijden dat Defensie al veel inlevert.

Over de vip-vluchten is al langer discussie. In november kreeg minister Vandeput in het parlement ook vragen over hoeveel twee reizen van de regering Di Rupo naar het WK kostte. Dat bleek toen twee keer 250.000 euro te zijn, maar dat ging dan wel over een Airbus, een veel groter toestel dus met veel meer personeel. Filip was in één van de twee vluchten aan boord. Een premier mag trouwens gratis vliegen met het regeringsvliegtuig. Een andere minister mag het wel gebruiken, maar betaalt hiervoor. Premier Michel heeft tot nu toe amper gebruik gemaakt van het regeringstoestel.

Het paleis wil niet reageren, maar feit is dat koning Filip uit veiligheidsredenen geen lijnvlucht mag nemen. Hij moet ook altijd meteen terug naar België kunnen vliegen als er problemen zijn. Dus als hij ergens naar toe trekt, moet ook het toestel en de bemanning ter plaatse blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer