Direct naar artikelinhoud
Video

Charli XCX wil 'krachtige pussypop' maken

Het succes van de afgelopen jaren liet Charli XCX een andere, mindere, kant van de muziekindustrie zien. Hieruit haalde ze wijze lessen voor haar tweede plaat 'Sucker'.

Charlotte Aitchison, zoals Charli XCX in het echt heet, trad voor het eerst op tijdens illegale rave feesten in London. In 2012 schreef ze het nummer 'I love it' voor het Zweedse elektroduo Icona Pop, dat uitgroeide tot een wereldwijde megahit.

Een jaar later volgde haar debuutalbum 'True romance' dat vooral in Amerika aansloeg. Dit jaar was Charli XCX te horen op het 'Fancy' van de Australische popartiest Iggy Azalea en droeg ze met het nummer 'Boom clap' bij aan de soundtrack van de speelfilm 'The fault in our stars'. 

Gemengde gevoelens
Aitchison kijkt met gemengde gevoelens terug op haar debuutplaat 'True romance'. 'Ik heb er lang aan gewerkt en ben heel trots op dat album maar ik heb het gevoel dat ik heel bewust een cool album wilde maken. Ik voelde net als veel jonge mensen een soort druk om cool te zijn', zegt Aitchison. 

Ook de monsterhit die Aitchison samen met Icona Pop scoorde met 'I love it' maakten van de laatste twee jaar een belangrijk leerproces voor de zangeres. 'Het heeft me een nieuwe kijk gegeven op dingen. Nu maak ik me helemaal niet meer druk om cool te zijn. Ik heb nu een album gemaakt over alles dat er speelt in mijn hoofd. Over dingen waar ik eerder te bang voor was om over te praten.'  

Keerpunt
Vooral het succes van 'I love it' heeft grote indruk gemaakt op de Britse. 'Het was een keerpunt, zowel in positieve als in negatieve zin. Het heeft me natuurlijk op de kaart gezet als songwriter. Maar het heeft me ook een andere kant laten zien van hoe de muziekindustrie in elkaar zit', zegt Aitchison.

'Mensen veranderen als er een hit is. Het ging niet meer alleen om de muziek. Het was een rare tijd. Het enigste dat ik wilde doen was muziek maken maar ik had het gevoel dat ik dat niet meer mocht. Ik mocht geen nummers meer schrijven voor Icona Pop', gaat de popzangeres verder.

Deze stemming werd meegenomen naar het nieuwe album 'Sucker'. 'Het is niet een volledig boze album maar het is zeker geïnspireerd door punk en heeft ook een punk energie. Het is een hele rauwe en wilde plaat en het voelt heel vrouwelijk. Het is gepassioneerd en agressief, het is krachtige pussypop.'  (FaceCulture)


Charli XCX staat 9 en 10 maart in de Ziggo Dome als voorprogramma van Katy Perry.

'I love it' heeft me op de kaart gezet als songwriter

Lees ook

Geselecteerd door de redactie