Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Alarm Trimbos: levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop

De gevaarlijke xtc-pillen hebben aan beide kanten een logo van Superman.
De gevaarlijke xtc-pillen hebben aan beide kanten een logo van Superman. Foto ANP / Bas Czerwinski

Er zijn levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop. Deze pillen, schildvormig met het logo van Superman erop, hebben een zeer hoge dosering van de gevaarlijke stof PMMA. Het Trimbos instituut slaat alarm nadat er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkochte tablet werd ingeleverd met de gevaarlijke stof PMMA erin.

Het Trimbos heeft alle instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld van de pillen. “Men is in opperste staat van alertheid”, aldus het instituut. Normaal gesproken zit in xtc de werkzame stof MDMA. Het gevaar met pillen waar PMMA in zit, is dat het effect van deze stof veel later optreedt, waardoor gebruikers denken meer van de drug te moeten en kunnen nemen.

Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan dodelijk zijn. (ANP)