Tomorrowland verbaasd over 'evenemententaks' Boom

© Wim Hendrix

De gemeente Boom wil een evenemententaks invoeren. De belasting zal afhangen van het aantal toeschouwers en zal voor bijvoorbeeld Tomorrowland al gauw 360.000 euro bedragen. Bij het festival reageert men verbaasd.

rdc, jb

De gemeenteraad van de gemeente Boom heeft een evenemententaks goedgekeurd. Organisatoren van evenementen met minstens vijfduizend deelnemers zullen een taks per deelnemer moeten betalen, tussen de 25 cent en de 2 euro per deelnemer, of ze nu entreegeld vragen of niet. Er wordt uitzondering gemaakt voor organisaties die een toelage krijgen van de gemeente of waarin de gemeente participeert. ‘Eerder hadden we ook al de politiecodex aangepast, zodat iedereen zijn evenement moet bekendmaken om verrassingen te vermijden’, zegt schepen van Financiën Linda Lauwers (N-VA)

De bestuursmeerderheid vindt het ‘een bijzonder transparant systeem waarbij geen afspraken meer moeten gemaakt worden in achterkamertjes.’ Hans Verreyt van Vlaams Belang kan zich ook in de evenemententaks vinden, maar de andere oppositiepartijen zijn vierkant tegen. ‘Ik heb vragen bij de juridische waarde van het reglement. Wie gaat die aantallen controleren? Bovendien kunnen wij ons niet vinden in een taks op creativiteit’, stelt Peter De Ridder (Boom één). Sven Cools (Groen) haalde, net als De Ridder, aan dat er met Tomorrowland eerst afspraken waren gemaakt over 150.000 euro per jaar en dat er nu plots een reglement is. Beide partijen vonden dat het reglement tot willekeur kan leiden.

Verrast

Bij Tomorrowland reageerde men vrijdag verbaasd op het nieuws. 'We vernamen deze ochtend via de media dat de Gemeente Boom een evenemententaks zou willen invoeren vanaf 2015.' Woordvoerster Debby Wilmsen zegt niet alleen verbaasd te zijn 'dit te vernemen via de pers, maar ook omwille het samenwerkingscontract dat we aangingen met de gemeente Boom in 2014 en dat nog loopt tot 2019, gebaseerd op de voorwaarden van de afgelopen jaren.'

Wilmsen wijst erop dat zowel Rumst als Boom al elk jaar een financiële compensatie kregen, 'waarmee ze een aantal zaken in hun gemeenten kunnen verwezenlijken, zoals de aanleg van fietspaden, een speelparkje, nieuw materiaal voor de verenigingen...' Een lid van de organisatie is alvast afgezakt naar Boom om een en ander uit te klaren.