Direct naar artikelinhoud

Inkomens agrariërs dalen dit jaar met 20 procent

Het gaat niet goed met de inkomens in de land- en tuinbouw. In 2014 zijn die opnieuw met bijna 20 procent gedaald tot gemiddeld 35 duizend euro uit bedrijfsuitoefening.

September 2014. Landbouwtentoonstelling in Biddinghuizen. Agrariërs kampen met dalende verdiensten.Beeld Marcel van den Bergh

De oorzaak van de inkomensdalingen is de prijsdaling van vele producten. Dit blijkt uit de jaarlijkse inkomensraming van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) in Wageningen.

Grote verschillen per sector

Het LEI stelt dat er grote verschillen per sector zijn. Zo schrijven leghennenhouders ondanks de vogelgriep dit jaar weer zwarte cijfers. Ook de glastuiners en bloembollenkwekers hebben een veel beter jaar gehad met hogere opbrengstprijzen. Maar vleesvarkensbedrijven, akkerbouwers en fruittelers incasseren een forse inkomensdaling.

Volgens het LEI zijn de schommelingen bij de opbrengstprijzen sterker dan in het verleden. Bij de melkveebedrijven is sprake van een lichte inkomensdaling als gevolg van de sterk gedaalde melkprijs in de laatste maanden. De bedrijven realiseren wel een kostenbesparing door lagere voerprijzen.

De prijs van geitenmelk ligt wel op een hoger niveau dan vorig jaar, waardoor de geitenbedrijven een inkomensstijging realiseren. Ook de pluimveesector deed het beter. De lagere voerkosten zorgen voor de vleeskuikenbedrijven voor een sterke inkomensverbetering. Door de recente uitbraak van vogelgriep loopt de sector flinke economische schade op. Ook brengt de uitbraak onzekerheid met zich mee voor de toekomstige opbrengstprijzen. Het inkomen per bedrijfseigenaar in de glastuinbouw is met gemiddeld 80 duizend euro duidelijk beter dan in 2013.

Geiten aan de melkmachine. De prijs van geitenmelk ligt wel op een hoger niveau dan vorig jaar, waardoor de geitenbedrijven een inkomensstijging realiseren.Beeld ANP

Boycot

De sierteeltsector (snijbloemen en pot- en perkplanten) realiseert een inkomensherstel door hogere opbrengsten en dalende energiekosten. De glasgroentebedrijven profiteren ook van lagere energiekosten. Maar de opbrengsten dalen daar vooral door minder opbrengsten uit de verkoop van komkommers, paprika en tomaten als gevolg van de Russische boycot. Het inkomen van varkenshouders, fruittelers en akkerbouwers daalde fors.

In de opengrondstuinbouw boekten alleen de bloembollentelers door hogere opbrengstprijzen een inkomensverbetering. Met een geraamd inkomen per bedrijfseigenaar van 100 duizend euro bereiken de bloembollenbedrijven zelfs het hoogste inkomen uit deze eeuw. Boomkwekers gingen er weer fors op achteruit.

In de opengrondstuinbouw boekten alleen de bloembollentelers door hogere opbrengstprijzen een inkomensverbetering