Direct naar artikelinhoud

Palestijnen dienen vredesresolutie in bij VN

Als het aan de Palestijnen ligt, is er binnen een jaar vrede met Israël. De Palestijnen dienden gisteren een ontwerpresolutie in bij de VN-Veiligheidsraad waarin staat dat er binnen een jaar een akkoord moet zijn dat de 'visie van twee onafhankelijke, democratische en welvarende staten" vertegenwoordigt.

Demonstranten demonstreren voor vrede in de Gazastrook in Brussel in juli.

De Palestijnen willen soevereiniteit op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, gebieden die sinds 1967 door Israël zijn bezet. Ook willen ze Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de staat Palestina. Israël zou accepteren dat Palestina als soevereine staat bestaat, maar zou niet akkoord gaan met de gebiedsverdeling van voor 1967.

De Veiligheidsraad kan binnen 24 uur al stemmen over de resolutie. Die wordt aangenomen als negen landen hebben voorgestemd. Als dat gebeurt, moeten de Verenigde Staten, die bondgenoten zijn met Israël, beslissen of ze een veto uitspreken.

De Palestijnen dienden in oktober ook al een resolutie in. Daarin stond dat Israël in november 2016 weg moest zijn uit Palestijnse gebieden, maar onder meer de VS was daar tegen.