Direct naar artikelinhoud

Doodstraf voor Nigeriaanse militairen om muiterij

Meer dan vijftig Nigeriaanse soldaten zijn ter dood veroordeeld vanwege muiterij. Ze weigerden te vechten tegen extremisten van terreurgroep Boko Haram.

Doodstraf voor Nigeriaanse militairen om muiterij

De 54 soldaten wilden in augustus niet meewerken aan de herovering van de steden Delwa, Bulabulin en Damboa. Die waren in handen gevallen van Boko Haram. De soldaten zouden niet genoeg wapens hebben gehad om te vechten en weigerden daarom de strijd aan te gaan.

Een rechter in de hoofdstad Abuja gaf de militairen daarop de doodstraf. Ze worden door een vuurpeloton geëxecuteerd, schrijft de Nigeriaanse krant Premium Times. Vier andere militairen zijn vrijgesproken.

Het is de tweede keer dat soldaten in Nigeria de doodstraf hebben gekregen wegens muiterij. In september werden twaalf militairen ter dood veroordeeld omdat ze hun leider hadden bekogeld met stenen en beschoten.

Klachten
In Nigeria voert het leger een bittere strijd tegen Boko Haram, die een islamitische staat wil oprichten in het noordoosten van Nigeria. Militairen aan de frontlinie klagen regelmatig over gebrek aan goede wapens en uitrusting. Ook worden ze volgens berichten niet betaald of krijgen ze niets te eten.