Direct naar artikelinhoud

'Noord-Korea zit achter hack Sony'

Noord-Korea heeft de computers van Sony gehackt. Dat hebben anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd tegen Amerikaanse media. 'We hebben een link gevonden met de Noord-Koreaanse overheid', aldus een functionaris.

De film The Interview zal niet meer in bioscopen worden uitgebracht, maakte Sony bekend.

De inlichtingendiensten houden rekening met twee scenario's. Aan de ene kant hebben ze een Noord-Koreaanse groep op het oog die zich bezighoudt met cybersecurity. Ze verdenken leden van het zogenoemde Bureau 121, aldus CNN. Een andere mogelijkheid is dat de hackers niet vanuit Noord-Korea te werk gingen, maar dat ze werkten in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid. Er is niets bekendgemaakt over hoe ze erachter zijn gekomen dat Noord-Korea een 'centrale rol' speelt in de hack.

De systemen van Sony werden eind november aangevallen. Sindsdien werd informatie van het bedrijf gelekt. Sony besloot woensdag af te zien van de geplande première van de omstreden film The Interview, waarin de moord op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt beraamd. De film zal ook niet beschikbaar zijn als huurfilm via video on demand (VOD) of op DVD.

De film zou eigenlijk vanaf eerste kerstdag in de bioscopen te zien zijn, maar veel bioscoopketens deinsden terug nadat hackers de bioscopen hadden bedreigd. Afgelopen week verscheen op de computerschermen bij Sony dat 'de wereld in angst zal leven' als The Interview in première zou gaan. Ook schreven de hackers: 'Herinner je 11 september 2001. We raden jullie aan om ver weg te blijven van de bioscopen."

Escalatie
Het Witte Huis heeft volgens de bronnen nog niet besloten of het de bevindingen uit het cybersecurityonderzoek officieel naar buiten brengt en Noord-Korea daarmee publiekelijk beschuldigt. Een deel van de regering van Obama is naar verluidt bang dat een dergelijke aantijging ervoor zorgt dat de situatie escaleert.

'Noord-Korea zit achter hack Sony'