Direct naar artikelinhoud

Hoe help ik mijn kind als de jubelton niet meer lukt?

Jan en Betty willen hun zoon helpen, maar het lukt niet meer om een groot bedrag te schenken. Wat kunnen zij doen? Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, bespreekt de alternatieven voor de belastingvrije schenking van 100 duizend euro.

Foto ter illustratie.Beeld ANP Xtra

Jan en Betty hebben meer dan een ton op de bank en tot 1 januari 2015 kunnen zij nog een jubelton belastingvrij schenken. In de praktijk is dat niet meer haalbaar. Het regelen van zo'n grote schenking is best een klus en de meeste bankmedewerkers zijn vrij met de feestdagen. Wie er nu nog aan moet beginnen, kan het wel schudden.

Er zijn een paar alternatieven. Ik noem ze in het kort:

1.

Hypotheek overnemen van de bank. Dat is vooral goed te doen bij een aflossingsvrije hypotheek. De ouders lossen dan het boetevrije gedeelte af door een overboeking te doen naar de bank. Bij ING, Rabobank en ABN Amro kan dat nog dit jaar geregeld worden. Bij SNS lukt het niet meer, want die bank hanteert een maand aanvraagtijd. Begin volgend jaar kan dan weer een deel worden overgenomen van de bank, want dat is er opnieuw een deel boetevrij af te lossen. Voor de overgenomen hypotheek gelden dezelfde voorwaarden als bij de bank. Alleen als de bank aflossing verplicht had gesteld, moet dat in de nieuwe situatie ook gebeuren. Een spaar- of beleggingshypotheek overnemen is niet mogelijk. De lening van de ouders hoeft niet te worden aangemeld bij de Belastingdienst.

Begin volgend jaar kan dan weer een deel worden overgenomen van de bank, want dat is er opnieuw een deel boetevrij af te lossen

2.

Geld schenken met een hoge vrijstelling. Ouders kunnen hun kinderen eenmalig een groot bedrag belastingvrij schenken. Dat is 25.096 euro. Daar komt nog een 27.185 euro bij als het geld besteed wordt aan de hypotheek, aflossing of verbouwing. Een van de voorwaarden is wel dat het kind (of zijn partner) ouder is dan 18 en jonger dan 40 jaar is.

3.

Gebruik maken van de jaarlijkse vrijstelling om te schenken. Voor kinderen geldt een vrijstelling van 5229 euro per jaar. Volgend jaar gaat die vrijstelling omhoog  naar 5277 euro. Als de ontvanger geen kind is van de schenker, is een bedrag vrijgesteld van 2092 euro (2014) of 2111 euro (2015) per jaar. Heeft het kind een partner, dan kunnen de ouders in december 2014 en januari 2015 in totaal een bedrag van bijna 15 mille belastingvrij schenken. Meer schenken kan ook. Dan moet de ontvanger over het bedrag boven de vrijstelling schenkbelasting betalen. Meestal is dan maar 10 procent.

Hun zoon is al van middelbare leeftijd. Het is voor hem lastig een baan te vinden, maar zijn ouders zijn ook niet rijk genoeg om hem tot aan zijn pensioen op de been te houden. Hij kan beter naar een uitzendbureau voor ouderen. Hij krijgt dan werk als invalkracht voor iemand die zwanger is of ziek, maar kan zich op die manier beter profileren dan met sollicitatiebrieven.

Mijn advies: kies voor een gewone schenking (optie 3). Het is soms beter als hulp incidenteel blijft. Misschien moeten deze ouders even wat minder vrijgevig zijn. Hun pensioen gaat er bepaald niet op vooruit. Zij willen ook geld achter de hand houden als er met een van de andere kinderen of hun eigen gezondheid iets mis gaat.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

Mijn advies: kies voor optie 3. Het is soms beter als hulp incidenteel blijft