Direct naar artikelinhoud
Update

Crisisberaad zorgplan wordt vandaag hervat

De regeringspartijen VVD en PvdA zetten vandaag hun overleg over een oplossing voor hun zorgconflict voort. Volgens de hoofdrolspelers is er voortgang geboekt in de gesprekken tot nu toe. 'We zagen enig optimisme', zei ChristenUnie-leider Arie Slob.

PvdA-leider Diederik Samsom (L) en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken verlaten het Torentje na crisisberaad.

De gesprekken gaan verder in de verwachting dat ze 'kunnen leiden tot een positieve uitkomst'. Dat zei premier Mark Rutte in de nacht van woensdag op donderdag nadat hij samen met andere kopstukken van VVD en PvdA in het Torentje had gesproken.

De minister-president wilde 'in het belang van het proces' verder niets zeggen over de kwestie. Ook gaf hij geen antwoord op de vraag of hij donderdag naar Brussel gaat voor de EU-top.

PvdA-leider Diederik Samsom ziet nog mogelijkheden om het politieke probleem met de VVD op te lossen. Ook PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher heeft 'goede hoop' op een oplossing.

Crisis
Samsom gaf vlak voor het crisisoverleg op woensdagavond aan dat hij nog geen oplossing zag van het conflict over de verworpen zorgwet van minister Edith Schippers. Hij trok die conclusie na overleg met zijn partijtop. 'Een oplossing is er nog niet. Er wordt constructief gesproken', aldus Samsom toen hij aankwam bij het Torentje van premier Mark Rutte.

'De PvdA-top, waaronder minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en partijvoorzitter Hans Spekman, voerde de hele dag overleg op het ministerie van Sociale Zaken van Asscher. Op de vraag of het kabinet in crisis verkeert, zei Dijsselbloem: 'Nee, dat dacht ik niet'.

Zorgplan
De coalitiepartijen kwamen dinsdag in grote problemen doordat een belangrijk zorgplan van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) sneuvelde in de Senaat. Dat kwam doordat drie PvdA-senatoren tegenstemden.

Volgens bronnen wil Schippers haar gesneuvelde zorgwet opnieuw indienen, met wat toezeggingen om de PvdA-senatoren over de streep te trekken. De wet regelt onder meer een beperking van de vrije artsenkeuze. Hij zou een besparing van 1 miljard moeten opbrengen vanaf 2016.

Halbe Zijlstra (links) en Mark Rutte in het Torentje tijdens het crisisberaad.
Alexander Pechtold na het overleg.