Direct naar artikelinhoud
Update

Kopstukken coalitie bijeen in Torentje voor crisisberaad

De fractieleiders van de drie 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn woensdag even na middernacht aangeschoven in het Torentje. Daar overleggen de regeringspartijen VVD en PvdA over een oplossing voor het zorgconflict

Asscher (links) en Samsom.

'Ik ga eens even kijken wat de dagbesteding van de PvdA vandaag is geweest', zei ChristenUnie-leider Arie Slob bij aankomst.

PvdA-leider Diederik Samsom ziet nog geen oplossing van het conflict over de verworpen zorgwet van minister Edith Schippers. Hij zei dat vanavond na overleg met zijn partijtop. 'Een oplossing is er nog niet. Er wordt constructief gesproken', zei hij bij aankomst bij het Torentje van premier Mark Rutte. Kopstukken van de regeringspartijen VVD en PvdA overleggen daar op dit moment over het zorgconflict.

Het is niet duidelijk of er al zicht is op mogelijke overeenstemming. Sommige dingen duren een dag, andere iets langer, zei Samsom verder. PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher arriveerde kort na Samsom bij het Torentje. 'Even rustig bijpraten', is het enige wat hij kwijt wilde. De hele VVD-top is al urenlang bij Rutte om over de ontstane situatie te praten.

Naast Rutte, Samsom en Asscher zijn minister Schippers (Volksgezondheid) en onder anderen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) bij het Torentjesoverleg.

De PvdA-top voerde de hele dag overleg op het ministerie van Sociale Zaken van Asscher. De PvdA-kopstukken die daar nog waren, onder wie minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en partijvoorzitter Hans Spekman, zijn daar aan het einde van de avond vertrokken. Op de vraag of het kabinet in crisis verkeert, zei Dijsselbloem: 'Nee, dat dacht ik niet'.

Er wordt constructief gesproken.
PvdA-leider Diederik Samsom
Samsom komt aan bij het Torentje.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het torentje van minister-president Mark Rutte.

Zorgplan

VVD en PvdA hebben sinds gistermiddag een probleem, nadat drie PvdA-Eerste Kamerleden tegen een belangrijk zorgplan van Schippers hadden gestemd. Daardoor werd het wetsvoorstel verworpen, tot woede van Schippers en haar partijgenoten. Volgens Schippers ligt de sleutel voor de oplossing van het conflict bij de PvdA. Eerder op de dag zei Schippers dat ze 'goede hoop' heeft dat de partijen er uitkomen.

Samsom (rechts) overlegt met Rutte in het Torentje.