Direct naar artikelinhoud

Fryske Akademy, richt je op brabbeltaaltje Leeuwarder

In plaats van zich bezig te houden met de keuze tussen Kleifries en Woudfries zou de Fryske Akademy zich allereerst zorgen moeten maken over het dialect dat wordt gesproken in Leeuwarden. Je zou toch verwachten dat men uitgerekend in de hoofdstad van Friesland algemeen beschaafd Frysk zou spreken. Niets is minder waar.

Het Luwarders is een merkwaardig mengsel van Fries en Nederlands. Het resultaat is een raar brabbeltaaltje dat men buiten de Friese hoofdstad nauwelijks verstaat. Het verschil tussen Leeuwarden (Ljouwert) en de rest van Fryslân wordt voor de voetballiefhebber duidelijk gemaakt wanneer Heerenveen tegen SC Cambuur speelt.

Alle thuiswedstrijden van Heerenveen worden voorafgegaan door het Friese volkslied. Wanneer Cambuur bij Heerenveen op bezoek komt, wordt het volkslied begeleid door een fluitconcert van de fans uit Leeuwarden. De gemiddelde buitenstaander zal zich daar niet aan storen, maar we kunnen deze ceremonie vergelijken met het spelen van het Wilhelmus voorafgaand aan een thuiswedstrijd van Oranje.

Volgens het artikel in de Volkskrant heeft het project van de Fryske Akademy in samenwerking met Gedeputeerde Staten van Friesland tot nu toe al 378 duizend euro gekost. Dat geld had beter besteed kunnen worden, bijvoorbeeld aan het voortbestaan van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.

Gosling Wiersma, Amsterdam

Wanneer Cambuur bij Heerenveen op bezoek komt, wordt het volkslied begeleid door een fluitconcert van de fans uit Leeuwarden