Direct naar artikelinhoud

PSV geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League

In navolging van Feyenoord heeft ook PSV zich na het vijfde van zes pouleduels geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. In het restant van de wegens hevige regenval gestaakte uitwedstrijd tegen Estoril maakte aanvoerder Georginio Wijnaldum vrijdag het zo belangrijke derde doelpunt (3-3).

Georginio Wijnaldum scoort de belangrijke gelijkmaker in de uitgestelde tweede helft tegen Estoril.Beeld ap

Door het gelijkspel is PSV verzekerd van de tweede plaats in de poule achter het soevereine Dinamo Moskou. Dat resultaat is voor de ploeg van coach Phillip Cocu een enorme opsteker richting de eredivisietopper van dinsdag tegen Feyenoord. De ploeg van coach Fred Rutten won donderdag verrassend met 2-0 van Sevilla, de Spaanse titelhouder in de Europa League.

PSV - Feyenoord, oorspronkelijk gepland voor zondagmiddag om 16.45 uur, werd op verzoek van PSV verschoven. Er zat niet langer 48 uur tussen de Europa Leaguewedstrijd in Portugal en het competitieduel, zoals de reglementen van de KNVB voorschrijven. De bond gaf daaraan gehoor en bepaalde, nadat burgemeester Van Gijzel van Eindhoven had toegezegd dat de Rotterdamse fans gewoon konden afreizen, dat het duel nu dinsdagavond om 20.45 uur wordt gespeeld.

Geweldige opsteker voor Eindhovense ploeg die dinsdag Feyenoord treft

Een belangrijke voorwaarde voor de KNVB bij het verplaatsen van de wedstrijd was dat het voor supporters van Feyenoord mogelijk zou blijven naar Eindhoven mee te komen. 'De KNVB wil aan alle betrokkenen, in het bijzonder de gemeente Eindhoven en Feyenoord, een compliment maken voor hun flexibiliteit en hun voetbalgezinde instelling', zei operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB.

De verplaatsing was dus nodig doordat het veld van Estoril donderdag niet meer bespeelbaar was na 45 minuten voetbal. Met bezems en bladblazers werd door de Portugezen, aandoenlijk maar volkomen idioot, gepoogd het overvloedige water van het veld af te voeren. Dat bleek geen groot succes.

Een erg pover PSV had zich donderdag laten verrassen door de gastheer en ging met een 3-2 achterstand naar de kleedkamer. Al snel werd duidelijk dat doorspelen niet langer reëel was. Waarna werd besloten het duel vrijdag om 17.00 uur uit te spelen.

De wedstrijd werd gestaakt wegens hevige regenval.Beeld afp
In de Europa League is de kans groot dat Nederland na de winterstop met de traditionele topdrie is vertegenwoordigd

Iets soortgelijks gebeurde een jaar geleden, toen een brand in het stadion van AZ het Europa Leagueduel tegen Atromitos uit Griekenland stillegde. Toen was er veel minder dan een helft te spelen. Het restant werd in de ochtend uitgespeeld. AZ kroop destijds een paar keer door het oog van de naald, want de ploeg dreigde uitgeschakeld te worden in dat play-offduel.

Voor PSV was het vrijdag van kapitaal belang in elk geval met een punt terug te keren naar Eindhoven, omdat een nederlaag tegen de huidige nummer twaalf van Portugal een beschamend resultaat zou zijn geweest. PSV is koploper in de eredivisie, na dertien speelronden, en leed afgelopen zondag al gezichtsverlies door een voorsprong tegen FC Groningen op knullige wijze te verspelen (1-1).

Spits Luuk de Jong liet gisteren eerst nog twee uitstekende kansen onbenut. Pas acht minuten voor tijd zorgde Wijnaldum voor opluchting door een enorme verdedigingsfout koel en vol beheersing af te straffen. Na dat doelpunt waren er nog twee reusachtige kansen voor Estoril, dat alsnog de winst had kunnen pakken. Doelman Zoet hoefde uiteindelijk geen vierde tegendoelpunt toe te staan.

Doordat PSV - Feyenoord is verschoven naar dinsdag kan Ajax zondag, bij winst op bezoek bij ADO Den Haag, de koppositie overnemen. FC Twente, dat thuis FC Groningen ontvangt, kan PSV tot op vier punten naderen.

In de Europa League is de kans groot dat Nederland na de winterstop met de traditionele topdrie is vertegenwoordigd. Ajax heeft op 10 december genoeg aan een gelijkspel om opponent Apoel Nicosia voor te blijven in zijn Champions Leaguepoule, en daardoor als nummer drie een doorstart te maken in de Europa League.

Ajax was volkomen kansloos in een groep met Paris Saint-Germain en Barcelona. Slechts twee punten werden bemachtigd door de landskampioen, eentje meer dan de nummer één van Cyprus.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie