Direct naar artikelinhoud

Nederlandse documentaire wint Publieksprijs IDFA

Het Zwitserse 'Of men and war' van Laurent Bécue-Renard heeft de Idfa Award for Best Feature-Lenght Documentary gewonnen op de prijsuireiking vrijdagavond.

Nederlandse documentaire wint Publieksprijs IDFA
Beeld anp

De Nederlandse documentaire 'Naziha's spring' (Naziha's lente) van Gülsah Dogan won de Publieksprijs voor hoogst gewaardeerde film.

De prijs voor beste Nederlandse doumentaire ging naar 'The new Rijkmuseum - The film', een filmversie van de vierdelige televisieserie over de verbouwing van het Rijksmuseum.

'Giovanni and the water ballet' van Astrid Bussink werd door een kinderjury uitgeroepen tot beste Nederlandse jeugddocumentaire. Bussink ontving 15.000 euro voor het maken van een nieuwe jeugddocumentaire.

Het festival kan een stijging in het aantal bezoekers en in de netto recette noteren. Er werden dit jaar 250.000 bezoeken aan een film gebracht - als de trend zich tenminste ook in het slotweekend doorzet.

Kwetsbaarheid
Over de winnaar 'Of men and war' schreef de jury dat ze een film hadden gezien die 'onze kwetsbaarheid als mens laat zien, die onthult dat we elkaar met liefde moeten behandelen. Een krachtiger anti-oorlogsfilm is nauwelijks voor te stellen.' Laurent Bécue-Renard volgde jarenlang de behandeling van Amerikaanse militairen die leidden aan post-traumatische stressstoornis.

De winnaar van de publieksprijs eindigde net voor 'The look of silence' van Joshua Oppenheimer. Gülsah Dogan volgt het verhaal van de Marokkaan-Nederlandse Naziha, moeder van tien kinderen, die, geconfronteerd met het criminele gedrag van haar zonen, besluit haar leven een andere wending te geven.

Morgan Knibbe
De jury had vier lange documentaires genomineerd uit het competitieprogramma. Het eveneens genomineerde 'Something better to come' van Hanna Polak won de Speciale Juryprijs. 'Democrats' van Camilla Nielson en het Nederlandse 'Something better to come' van Morgan Knibbe grepen naast de prijzen.

De prijs voor beste Mid-lengte documentaire (tot 60 minuten) ging naar het Russische  'Kamchatka - The cure for hatred' van Julia Mironova.

De prijs voor beste  debuut ging naar de Hongaarse film 'Drifter' van Gábor Hörcher en de prijs voor beste muziekdocumentaire kwam terecht bij 'Keep on Keepin' on' van Alan Hicks over de jazzlegende Clark Terry en zijn jonge protogé Justin Kauflin, een blinde jazzpianist.

De Idfa Doc U Award, uitgereikt door een jongerenjury, ging naar Sophie Robison en Lotje Sodderland voor 'My beautiful broken brain'. De Idfa DocLab Award for Digital Storytelling ging naar 'Serial' van Sarah Koenig en Julie Snyder, een 'audiovisuele whodunnit' die de volgers van een podcast meetrekt in een moordzaak.

De volgende editie van Idfa zal plaatsvinden van 18 tot en met 29 november 2015