Direct naar artikelinhoud

VN-commissie hekelt gedrag politie en leger VS tegen zwarte jongeren

De Verenigde Staten moeten grondig onderzoeken of de politie zich tegen ongewapende zwarte jongeren niet van buitensporig geweld bedient. Dat vindt de Commissie tegen Marteling van de Verenigde Naties. De commissie bracht vandaag een rapport uit waarin zij een scherp oordeel velde over het Amerikaanse leger en de politie.

Activisten protesteren bij de VN in Genève tegen het optreden van de politie in Chicago.

Volgens de VN-commissie maakt Washington te weinig werk van het internationale verdrag dat martelen verbiedt. Vooral over het optreden van de politie van Chicago tegen zwarte en latino inwoners sprak de commissie haar zorg uit. Aan de politie van Ferguson, dat in rep en roer is sinds een agent daar onlangs een ongewapende zwarte jongeman doodschoot, wijdde de commissie geen woord.

De VN-commissie riep de Amerikaanse politie op in het vervolg minder snel naar een stroomstootwapen te grijpen. Het leger kreeg een reprimande voor de hardhandige ondervragingsmethoden die het zou toepassen. Ook hekelde de commissie de extra beveiligde inrichtingen, eenzame opsluiting en behandeling van immigranten zonder papieren.