Direct naar artikelinhoud

SMS-berichten en mobiele testpunten tegen dodelijke drugs

De gemeente stuurt SMS-alerts naar buitenlandse telefoonnummers in Amsterdam om te waarschuwen voor dodelijke heroïne, die wordt verkocht als cocaïne. Ook komen er mobiele testbalies in de stad, waar mensen gekochte coke kunnen testen.

SMS-berichten en mobiele testpunten tegen dodelijke drugs
Beeld anp

Dat kondigde burgemeester Van der Laan aan in het AT5-programma De Burgemeester: 'Na het afgelopen weekend is gezegd, dit is wat je noemt een crisis. Geen middel onbenut laten. Er komt bijvoorbeeld een SMS-alert gericht op buitenlandse mobiele telefoonnummers.' 

De burgemeester riep Amsterdammers op om goed op te letten: 'Mensen moeten zich realiseren, of ze nu een hotel hebben of een cafe of feesten organiseren, er mag niet nóg een dode vallen!'

De afgelopen drie weken overleden in de hoofdstad drie jonge Britse toeristen en raakten zeventien mensen ernstig onwel door het gebruik van heroïne waarvan ze dachten dat het cocaïne was.

De politie zegt dat er moeilijk een duidelijk signalement van de verkopende straatdealer is vast te stellen. De mensen die het snuiven van witte heroïne overleefden zijn na de eventuele reanimatie soms stukjes van hun geheugen kwijt of ze waren ook onder invloed van alcohol of wiet.

De slachtoffers spreken over een man met een donkere huidskleur die goed Engels spreekt en rond de 1,85 meter lang zou zijn. Enkele getuigen hebben het over een man tussen de 35 en 40 jaar, maar hij zou ook jonger kunnen zijn. De bewuste dealer zou rastahaar hebben, maar sommigen geven aan dat hij het haar los draagt of in een soort haarnetje. Volgens sommige slachtoffers zou hij op een donkerkleurige fiets rijden.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie