Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voeding

Van Rijn komt met meer regels voor elektronische sigaretten

Foto ANP / Robin Utrecht
Foto ANP / Robin Utrecht

Staatssecretaris Van Rijn heeft de regels voor e-sigaretten aangescherpt. Vanaf vandaag staat in de Warenwet dat de sigaret aan een aantal specifieke eisen moet voldoen.

De eisen (in bullets):

  • Op navulverpakkingen met nicotine moeten kinderveilige sluitingen zitten
  • Reclameuitingen mogen geen gezondheidsclaims bevatten
  • Er moet duidelijk gewaarschuwd worden voor de verslavende werking van nicotine

een eerste stap

Van Rijn startte de wetswijziging toen uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bleek dat extra maatregelen nodig waren. Van Rijn:

“Mensen moeten heel duidelijk weten waar ze aan toe zijn als ze een e-sigaret gebruiken. Deze nieuwe regels konden we het snelst invoeren maar moeten echt worden gezien als een eerste stap.”

Nader onderzoek

Intussen werkt Van Rijn (via een wijziging van de Tabakswet) aan de invoering van nóg strengere regels voor e-sigaretten. En aan een leeftijdsgrens van 18 jaar.

“Zo kunnen we jongeren beter beschermen tegen de schadelijke effecten van nicotine. Bovendien laat ik nader onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van e-sigaretten. Dat verschijnt in de eerste maanden van 2015.”

De nieuwe regels gaan per februari volgend jaar in.