Koningin Mathilde: ‘Miljoenen slachtoffers geraakt in hun vrouwelijkheid’

© BELGA

‘Het is ongelooflijk dat 125 miljoen vrouwen ter wereld op die manier geraakt zijn in hun vrouwelijkheid'. Dat zei koningin Mathilde vrijdagmorgen bij haar bezoek aan het Medisch Centrum voor Hulp aan Slachtoffers van Besnijdenis van het UMC Sint-Pieter in Brussel. Dokter Martin Caillet, coördinerend arts van het departement Gynaecologie, riep op tot een meer multidisciplinaire aanpak van het probleem in België.

Aansluitend op toespraken van dr. Caillet en Pascale Peraita, de voorzitster van het ziekenhuis, had de koningin een rondetafelgesprek waar ook een slachtoffer van genitale verminking aan deelnam. Daarna volgde een rondleiding in het dit jaar geopende centrum dat het letterwoord CeMAViE meekreeg, voor Centre Médicale d’Aide aux Victimes d’Excision. De koningin toonde zich erg geïnteresseerd en betrokken.

Elke tien seconden wordt wel ergens ter wereld een vrouw besneden. Guinee, Egypte en Somalië zijn landen waar meer dan 90 pct van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar besneden is. In ons land zijn volgens een studie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de FOD Volksgenzondheid 13.112 vrouwen heel waarschijnlijk al besneden, terwijl nog eens 4.084 meisjes risico lopen.

Naast fysieke gevolgen als infecties, chronische pijn of complicaties bij de bevalling, kan genitale verminking ook leiden tot neurose, depressie, verlies aan zelfrespect of posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Momenteel worden in België enkel de kosten van een chirurgische ingreep voor de reconstructie van de clitoris terugbetaald. CeMAViE pleit voor de oprichting van een opvangstructuur voor de medische behandeling van de somatische en psychologische verwikkelingen van genitale verminkingen. Zo’n structuur zou de medische problemen coördineren met een multidisciplinair team voor een totaalaanpak. Daarnaast moeten gezondheidswerkers tijdens hun opleiding beter geïnformeerd worden over de problematiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen