Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Dodental ebola nu op 5.600, totaal bijna 16.000 besmettingen

Een ebola-trainingssessie in Sierra Leone.
Een ebola-trainingssessie in Sierra Leone. Foto EPA

Het dodental van de wereldwijde ebola-epidemie ligt nu op 5.689. In totaal zijn 15.935 mensen besmet, schrijft persbureau Reuters. Bijna alle slachtoffers komen uit Guinee, Sierra Leone en Liberia.

Die drie landen zijn het hardst door het virus getroffen. Deze week kwamen er 600 nieuwe gevallen bij, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Sierra Leone telt nu 6.599 gevallen, Liberia 7.168 gevallen.

Doel: quarantaine verbeteren

Nog steeds wordt het virus in Sierra Leone via slachtoffers overgedragen op andere mensen. Volgens de WHO zijn minder dan 70 procent van de slachtoffers er in quarantaine gezet, terwijl isolatie belangrijk is om verspreiding van het virus tegen te gaan. Per 1 januari moeten alle slachtoffers geïsoleerd zijn.

Teams van de Wereldgezondheidsorganisatie checken nu of buurlanden als Niger, Ethiopië en de Centraal-Afrikaanse Republiek voorbereid zijn op de bestrijding van de ziekte.

Ruim een maand geleden lag het dodental nog op 4.877 (en bijna 10.000 besmettingen).