Sporen Gent-Dampoort opnieuw vrijgegeven

In Gent zijn de sporen van het station Gent-Dampoort opnieuw vrijgegeven, acht uur nadat alle verkeer werd stilgelegd door de problemen met de torenkraan. Dat meldt de Gentse lokale politie. Het grootste horizontaal gedeelte van de torenkraan is woensdagavond veilig afgebroken. De torenkraan die op een werf aan de Dampoort staat, dreigde woensdagmiddag om te vallen. Al het verkeer, inclusief bus- en treinverkeer, in de buurt werd stilgelegd.

slt, rvs, dgs

Met mobiele kranen werd eerst het tegengewicht van de kraan bovenaan verwijderd. Daarna werd het langste deel van de horizontale arm of giek afgebroken en naar beneden gehaald. Alles verliep zonder problemen, maar de operatie duurde langer dan verwacht. Het verticale deel van de kraan blijft gestut en wordt voorlopig niet afgebroken, zegt de Gentse lokale politie.

Het verkeer aan de Dampoort kan binnenkort opnieuw normaal verlopen, maar er is geen belangrijke verkeersstroom meer. Voor donderdag wordt geen grote verkeershinder meer verwacht.

De kraan staat op een bouwwerf van een groot kantoorgebouw het Oktrooiplein, de Kleindokkaai, de Land Van Waaslaan en de Koopvaardijlaan in Gent, vlak naast het rondpunt aan de Dampoort. Ze helde vervaarlijk over in de richting van de spoorweg en station Dampoort.

Volgens de politie was er gevaar dat de kraan zou instorten. Daarom moest ze gedemonteerd worden. Maar daarvoor moesten speciale mobiele kranen komen.

Uit voorzorg werd een groot deel van de rotonde afgesloten voor alle verkeer en dat veroorzaakte heel wat verkeershinder. Het treinverkeer tussen Gent en Antwerpen en tussen Gent en Eeklo werd volledig stilgelegd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.