Ziekteverzekering onderzoekt fraude thuisverpleegkundigen

© sabine joosten/Hollandse Hoogte

Sommige thuisverpleegkundigen gaan zogezegd elke dag van de week, 365 dagen per jaar, bij meer dan 50 patiënten langs. Onrealistisch veel, oordeelt de ziekteverzekering. Ze roept de thuisverpleegkundigen op het matje.

Maxie Eckert

Bijna vier op de tien dossiers waarbij de ziekteverzekering (Riziv) zorgverleners heeft betrapt op gesjoemel, betreft thuisverpleegkundigen, zo schrijft De Standaard. De beroepsgroep spant daarmee de kroon inzake fraudedossiers. Het Riziv kondigt nu aan dat het de thuisverpleegkundigen systematisch zal screenen. De verpleegkundigen die onrealistisch veel prestaties aanrekenen, worden een voor een doorgelicht.

Onrealistisch veel, dat is 200.000 euro of meer aan prestaties per jaar. Meer dan 140 thuisverpleegkundigen vielen vorig jaar in die categorie. ‘Zij doen omgerekend meer dan 50 huisbezoeken per dag, 7 dagen op 7, 365 dagen per jaar’, zegt Jo Maebe, arts-inspecteur-generaal bij het Riziv. ‘Het kan dus niet anders dan dat er prestaties worden aangerekend die helemaal niet zijn gebeurd.’

Verhoord

Vanaf januari zullen die thuisverpleegkundigen verhoord worden. Er zal ook met hun patiënten gepraat worden over wanneer de verpleegkundige bij hen langskomt en wat hij of zij dan doet. Bovendien worden de familie en de huisarts van de patiënt gehoord over de situatie.

Voor alle duidelijkheid: de overgrote meerderheid van de thuisverpleegkundigen fraudeert niet. Het gaat om zo’n 3 procent van de 22.500 thuisverpleegkundigen dat het niet nauw neemt met de regels. Een kleine harde kern, enkele tientallen verpleegkundigen, rekent jaar na jaar systematisch niet-verrichte prestaties aan. Die recidivisten dreigen nu hun Riziv-nummer te verliezen, wat betekent dat ze geen prestaties meer mogen aanrekenen bij de ziekteverzekering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen