Direct naar artikelinhoud

Ferguson-agent die tiener doodschoot: ik zou opnieuw zo handelen

De agent die de zwarte tiener Michael Brown doodschoot in Ferguson, zegt dat hij een schoon geweten heeft. Darren Wilson zegt in zijn eerste interview, met het Amerikaanse ABC, dat hij niets anders zou doen en vreesde voor zijn leven. De uitspraken van Wilson komen na scherpe kritiek van de advocaat van de familie op het besluit om Wilson niet te vervolgen.

Agent Darren Wilson laat zich vanavond in een ABC-interview voor het eerst in het openbaar uit over het doodschieten van Michael Brown.Beeld ap

Het interview met Wilson wordt vanavond in de VS uitgezonden. Wilson zegt dat hij op precies dezelfde wijze zou hebben gehandeld als Brown blank was geweest. Wilson betreurt dat Brown is overleden maar hij zegt tegelijkertijd dat hij handelde volgens de regels en hoe hij was opgeleid als agent.  

Volgens advocaat Benjamin Crump en zijn collega Anthony Gray, die de Brown-familie bijstaan, was vooraf al duidelijk wat de uitkomst zou zijn van het beraad van de jury. 'De uitkomst zou een afspiegeling zijn van het bewijs dat werd aangeleverd', aldus Crump.

Als voorbeeld noemde Crump de verklaring van Wilson, die volgens hem niet strookt met de werkelijkheid. 'Hij had een kruisverhoor moeten krijgen.'  Het bewijs werd aangeleverd door de openbaar aanklager en de politie, die volgens Crump banden met elkaar hebben. 'Een eerstejaars-rechtenstudent had beter werk geleverd dan deze aanklager'', aldus Crump. Vandaar dat er volgens de advocaten een speciale aanklager op de zaak had moeten worden gezet.

Sinds de vrijspraak van agent Darren Wilson zijn de spanningen enorm toegenomen in Ferguson.Beeld AFP PHOTO/Mandel NGAN
De advocaat van de Brown-familie, Benjamin Crump, tijdens de persconferentie waar hij fel uithaalde naar politie en justitie.Beeld epa

Meer troepen naar Ferguson

Gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri heeft vandaag meer militairen van de Nationale Garde naar Ferguson gestuurd. Volgens Nixon zullen er vannacht 2.100 soldaten van de garde klaar staan om gebouwen en winkels te beschermen. Politiechef Jon Belmar vreesde eerder dat hij niet genoeg mensen op de been kon brengen om de protesten te beteugelen. 'Als we hier geen 10 duizend politiemensen kunnen krijgen denk ik eerlijk gezegd niet dat we mensen kunnen tegenhouden die de gemeenschap willen vernietigen', aldus Belmar.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad Al Hussein, zei vandaag dat ze zich zorgen maakt over het 'disproportioneel' aantal jonge Afro-Amerikanen dat in Amerika bij confrontaties met de politie het leven laat. Hij zei dat in een verklaring naar aanleiding van de gewelddadige protesten die gisteren plaatsvonden in Ferguson.

Vreedzame protesten in Cleveland

De protesten in de Amerikaanse stad Cleveland naar aanleiding van de dood van een twaalfjarige zwarte jongen zaterdag door politiekogels verliepen een stuk rustiger. Tientallen mensen gingen de straat op om vreedzaam te betogen tegen het politieoptreden dat Tamir Rice het leven kostte. De betogers droegen borden met zich mee met daarop teksten als 'Niet Schieten'. Een agent schoot Rice zaterdag in zijn buik. De tiener, die een luchtdruk pistool bij zich had, overleed later in een ziekenhuis.