Direct naar artikelinhoud

VVD wil reizen naar gebieden Islamitische Staat verbieden

Alleen al het afreizen naar gebieden waar de IS-terreurgroep actief is, moet strafbaar worden gesteld, Dat vindt coalitiepartij VVD. Zo'n verbod moet het makkelijker maken voor de opsporingsdiensten om jihadisten die terugkeren naar Nederland, succesvol te kunnen aanpakken.

De van ronselen voor de jihad verdachte Abou Moussa, links, spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk.

Vandaag werden opnieuw drie terreurverdachten, uit Arnhem en Nijmegen, aangehouden. Een van hen is volgens het OM een uit Syrië teruggekeerde Syrië-ganger. Volgens de VVD maakt een verbod het straks mogelijk dat terugkeerders automatisch worden aangehouden, verhoord en in de gaten worden gehouden of eventueel strafrechtelijk vervolgd worden.

Nu is dat allemaal lastig, omdat het moeilijk is de bewijslast rond te krijgen van mogelijke misdaden die ze in het buitenland hebben gepleegd. Ook kan een afreisverbod het potentiële jihadgangers lastiger maken om uit Nederland te vertrekken, zei VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff dinsdag in de Tweede Kamer.

De liberalen willen namelijk het liefst voorkomen dat een potentiële jihadist uitreist. Het kabinet heeft daar al maatregelen voor genomen, zoals het afpakken van paspoorten. Het is volgens Dijkhoff 'laf en dom' om de jihadgangers juist uit te zwaaien, waarvoor de PVV pleit. Daarmee schuif je het probleem over de grenzen, versterk je het jihadistisch netwerk en verdedig je je eigen waarden niet, aldus Dijkhoff.

Bovendien doorbreek je het radicaliseringsproces niet en dat kan volgens Dijkhoff wel. Hij wil mensen niet afschrijven maar deradicaliseren. Mensen zijn volgens hem gegrepen door de giftige ideeën van Islamitische Staat. Als ze tot inkeer komen, worden dat soms de felste bestrijders van extremisme, aldus Dijkhoff. Voor journalisten en hulpverleners kan een uitzondering komen voor het verbod.