Direct naar artikelinhoud

'Wrak MH17 over de weg naar Nederland'

De geborgen wrakstukken van de MH17 worden over de weg van Charkov in Oekraïne naar Nederland vervoerd. Dat meldde het persagentschap Interfax Oekraïne vanavond op basis van een verklaring van gouverneur Ihor Baluta in Charkov.

Vrijwilligers uit Grabovo zoeken in het rampgebied naar de overgebleven kleine wrakstukken .Beeld anp

Volgens de gouverneur gaan Nederlandse transportexperts het vervoer van de brokstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland voorbereiden.

'We hebben besloten om af te zien van het vervoer per trein', aldus de gouverneur tegen Interfax.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die het onderzoek naar de toedracht leidt, zegt het vervoer over de weg echter nog niet te kunnen bevestigen. 'Nu de wrakstukken in Charkov zijn, wordt bekeken op welke wijze ze binnen de beschikbare mogelijkheden het beste naar Nederland vervoerd kunnen worden', aldus een woordvoerder.

Vrijwilligers

Oekraïense vrijwilligers hebben vandaag achtergebleven wrakstukken opgehaald in het rampgebied van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. De OVV laat weten dat met de lokale autoriteiten is overeengekomen dat deze week zou worden begonnen met het opruimen van de veelal kleinere wrakstukken, die niet zullen worden bewaard.

De bergingsmissie van de OVV werd gisteren beëindigd. Maar op de rampplek liggen nog steeds wrakstukken, die volgens de OVV niet bruikbaar zijn voor het onderzoek. De afspraken om ze op te ruimen zijn onderdeel van de overeenkomst waaronder de bergingsmissie kon plaatsvinden.

In tegenstelling tot de bergingsmissie loopt de Nederlandse repatriëringsmissie om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen nog steeds. 'Er zijn grote delen van het terrein waar we nog willen zoeken', aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Vrijwilligers ruimen wrakstukken op.Beeld anp