Direct naar artikelinhoud

Uitgeruste Sifan Hassan keert sterk terug

Na afloop moest de schoen uit. Sifan Hassan, ongenaakbare winnares van de 56ste Warandeloop, had door een onvoorzichtige wissel van spikes last van een blaar op de grote teen van de rechtervoet. De Rode Kruisman wilde het afdoen met een pleister, maar na enig commentaar ging hij de wond eerst maar eens ontsmetten.

Sifan Hassan is sinds half oktober weer in training en wint met overmacht de Warandeloop.Beeld Jiri Buller

Het was de enige smet op het eerste optreden van Sifan Hassan in het nieuwe atletiekjaar. Ze is sinds half oktober weer in training. De vakantie was verdiend, na tien extreem drukke maanden van competitie. Die stress begon vorig jaar bij de Warandeloop in Tilburg, twee dagen nadat de geboren Ethiopische haar Nederlandse paspoort in ontvangst had mogen nemen.

Cross, baan, indoor, outdoor: het maakt Hassan allemaal niet uit. Twaalf trainingen per week. Wedstrijden bij de vleet, van het kleine werk in de Nederlandse bossen (Warande) tot de grote karweien, de WK van volgend jaar in Peking.

Nu staat de 21-jarige atlete, de Europees kampioene op de 1.500 meter, iets voorzichtiger in het sportieve bestaan. De Europese titelstrijd veldloop van half december in Bulgarije is voor haar geen abc'tje. De vraag is of ze het daar misschien te koud vindt? Het ligt niet aan het klimaat, zegt de regerend Europees kampioene veldloop onder 23 jaar. 'Ik wil niet te vroeg al weer onder druk staan', zegt Hassan.

Cross, baan, indoor, outdoor: het maakt Hassan allemaal niet uit

Roofbouw

Ja, ze kan winnen over drie weken in Sofia. Ja, ze is snel in vorm, ziet haar coach Honoré Hoedt. Maar 'te veel en te vaak' is wel een gevaar voor de energiebronnen van Hassan. Haar topvorm moet kundig beheerd worden. Roofbouw moet vermeden worden.

Na de vakantie van Hassan in Ethiopië ('ze heeft haar moeder daar niet kunnen vinden') is Hoedt haar voorzichtig weer aan het opbouwen. De veldloop, heuveltje op en af, korte draai naar rechts, flauwe bocht naar links, is daar een vast onderdeel van. 'Ze houdt van dat vaartspel', zegt Hoedt die er op dat moment nog vanuit gaat dat zijn pupil de EK in Bulgarije zonder mankeren zal gaan afwerken.

Hoedt is de hoeder van het succes van Hassan. Hij zag haar twee jaar geleden voor het eerst in Tilburg. 'Ik sprak haar toen aan na de wedstrijd en vroeg wat ze zoal aan begeleiding had. Toen heb ik van de laatste 200 euro van NOC*NSF haar meegenomen naar een trainingskamp in Portugal. Met atleten als Robert Lathouwers en zo. Daar heeft ze veel bijgeleerd.'

Na 2012 droogden de middelen van NOC*NSF voor de middenafstand op. Hoedt ging verder als bondscoach van Noorwegen. Hij noemt zich 'skype-coach', de aanwijzingen volgen via het computerverkeer. Officieel doet hij in deeltijd Sifan Hassan erbij als coach.

Siffan Hassan viert de winst op de 1500m voor vrouwen tijdens de Europese Atletische kampioenschappen in Zurich. Augustus 2014.Beeld epa

Sterker

De atlete heeft intussen uitzicht gekregen op olympisch goud op de 1.500 meter. Zij moet sterker worden de komende jaren. Er is zekere haast bij. Hoedt: 'Sifan moet drie ronden lopen in Rio. Na de series en de halve finale moet ze nog echt fris zijn voor de finale. Telkens zit er een dag rust tussen. Lang niet iedereen kan dat trouwens aan. Zij kan dat. Maar er wacht nog veel werk.'

Hoedt wil Hassan sterker maken door haar komend seizoen ook in te schrijven voor de 800 meter. Daar kan ze de snelheid winnen om op de 1.500 met meer gemak en overmacht het beslissende eindschot te plaatsen. Toernooien als de EK cross dienen slechts om de basis van fitheid te verbreden.

Met interesse volgen Hoedt en Hassan de dagkoersen op Papendal. Wat doet NOC*NSF met de 1,2 miljoen plus 7 ton van het ministerie van VWS (Sport) om de voorbereiding op Rio te optimaliseren dan wel uit te breiden? Hoedt zou graag wat geld ontvangen voor zijn uitzonderlijk getalenteerde pupil. 'Met 130 duizend euro kan ik aan de voorwaarden voor een topsportjaar van Sifan voldoen. Dat is met alles erop en eraan.'

Nu worden voor haar slechts enkele trainingskampen bekostigd door de Atletiekunie. Meer is niet mogelijk. De nationale sport lijkt niet te beseffen dat Hoedt met de frêle Sifan Hassan goud in handen heeft.

Hoedt wil Hassan sterker maken door haar komend seizoen ook in te schrijven voor de 800 meter