Direct naar artikelinhoud
Berlijn

Duitse minister wil kinderen stemrecht geven

Manuela Schwesig, de Duitse minister voor Familiezaken, vindt het wenselijk dat ouders voor elk kind een extra stem krijgen. De bewindsvrouw (SPD) zegt dat kinderen binnen de politiek nu nog te weinig gehoord worden. 'Ze zouden meer invloed moeten krijgen'. Een zogenoemd 'Familienwahlrecht'  kan daar verandering in brengen.

Manuela Schwesig.Beeld afp

Schwesig (40) zei dit zaterdag in een interview in de Rhein-Neckar-Zeitung. Ze zegt in de regionale krant dat het belang van kinderen in de politiek flink ondergesneeuwd is. Daarom: 'Kinder sollten eine stärkere Stimme in der Politik haben.' Binnen haar partij wordt er, zegt ze, al over een verandering van het kiesstelsel nagedacht.

Volgens Bild wordt de discussie zelfs al op een breder niveau gevoerd. Binnen de grote coalitie van CDU/CSU en SPD zouden volgens de krant serieuze plannen bestaan om het Familienwahlrecht-thema binnenkort op de agenda van de Bondsdag te zetten. Binnen het parlement heeft de 'Grote Coalitie' een ruime meerderheid van 80 procent.

Schwesig (en haar man) zou met haar ene kind dan één extra stem krijgen. SPD-chef Sigmar Gabriel krijgt er twee bij, minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU) telt er zomaar zeven bij op. Bernd Lucke, leider van de snelgroeiende anti-Europapartij AfD, kan er vijf extra noteren.  Bondkanselier Angela Merkel (CDU), kinderloos, blijft echter met lege handen achter.

Het zijn steeds meer de groeiende groepen ouderen en gepensioneerden die zich laten horen binnen de politiek. De jongeren worden nauwelijks gehoord, luidt de kritiek

Nieuw is het idee niet. Al in 2003 werd een initiatief gelanceerd om het 'Familienwahlrecht' ('Wahlrecht von Geburt an') in Duitsland in te voeren. Destijds was er geen meerderheid voor in de Bondsdag.  Het thema is anno 2014 weer actueel: het zijn steeds meer de groeiende groepen ouderen en gepensioneerden die zich laten horen binnen de politiek. De jongeren worden nauwelijks gehoord, luidt de kritiek.

Actueel voorbeeld: de huidige regering veranderde de pensioenregels. Oudere Duitsers kunnen de komende paar jaren toch nog even op hun 63-ste met pensioen. Tegenstanders noemen dat een 'kostbaar verkiezingscadeau' waar een jongere generatie voor zal moeten opdraaien.  Het afgelopen weekeinde roerden voor- en tegenstanders zich in de pers en op sociale media.  Het zou rechtvaardig zijn als kinderen meer invloed binnen de politiek krijgen, zeggen voorstanders. Bovendien: de mogelijkheid om extra kinderstemmen uit te brengen zal leiden tot politieke discussies tussen ouders en kinderen aan de keukentafel, en 'dat is winst'.

Tegenstanders zeggen dat de door de ouders uitgebrachte extra kinderstem(men) niet meteen tot een kindvriendelijker politiek klimaat hoeven te leiden. Ouders kunnen in de anonimiteit van het kieshokje immers vrij blijven bepalen op welke partij ze de extra kinderenstem(men) uitbrengen. Dat hoeft niet per se een 'kindvriendelijke' partij te zijn. Wat schieten we daar dan mee op, is de teneur, hoezo is het belang van het kind daarmee gediend?

Binnen de regeringspartijen is overigens ook niet iedereen overtuigd van de haalbaarheid van de kinderstem. Een woordvoerder van de CDU/CSU, in Duitsland toch traditioneel de familiepartij bij uitstek, meent dat Familienwahlrecht een 'oppervlakkig' idee is. 'Wie bepaalt binnen een gezin op welke partij gestemd wordt?', zegt hij. Het leidt tot geruzie wanneer vader en moeder verschillend stemmen. 'Naar wie gaat de kinderstem dan?'

Oppositiepartij de Groenen ziet meer heil in het verlagen van de leeftijd waarop gestemd mag worden. Die kan wat hen betreft omlaag van 18 naar 16 jaar.

Twitter bericht wordt geladen...