Direct naar artikelinhoud

'Politie wil ongeregistreerde prepaid-telefoons verbieden'

Als het aan de politie ligt, komt er een verbod op ongeregistreerde prepaid-telefoons. De site All About Phones zegt over een rapport te beschikken dat de politie in 2013 zou hebben aangeboden aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.

'Politie wil ongeregistreerde prepaid-telefoons verbieden'

Nadat het rapport was aangeboden, is het ministerie ermee aan de slag gegaan. Er zijn echter nog geen aanbevelingen of voorstellen gedaan, laat Veiligheid en Justitie aan de website weten.

Volgens de politie maken criminelen vaak gebruik van niet-geregistreerde telefoons. Het gaat niet alleen om drugscriminelen of mensensmokkelaars. Ook zouden ze worden gebruikt bij het beramen van terroristische aanslagen. Ook wil de politie dat het niet meer mogelijk is om met een ongeregistreerde buitenlandse simkaart in een telefoon te bellen.

Anoniem

Niet-geregistreerde prepaid-telefoons kunnen gewoon in de winkel worden aangeschaft. De beller blijft anoniem en dat vinden criminelen heel prettig, schrijft de politie in het rapport. Bij 85 procent van de aangehouden criminelen zouden ongeregistreerde telefoons in beslag genomen zijn.

Voortaan zouden prepaid-toestellen pas moeten werken als de koper zich aangemeld heeft bij een provider, stelt de politie voor. Providers zouden verplicht moeten worden een telefoon pas aan te sluiten als de gegevens van de eigenaar bekend zijn. In een paar Europese landen, zoals Duitsland, is dat al zo.