Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Moordenaar agenten Canada krijgt uitzonderlijk hoge straf

Een foto van de kist van Douglas James Larche, een van de vermoorde politieagenten, tijdens een herdenking.
Een foto van de kist van Douglas James Larche, een van de vermoorde politieagenten, tijdens een herdenking. Foto AP/The Canadian Press/Sean Kilpatrick

De man die deze zomer drie politieagenten doodschoot in Canada heeft vandaag van de rechter een levenslange gevangenisstraf gekregen. Hij maakt de komende 75 jaar geen kans op vervroegde vrijlating, schrijft persbureau AP. Het gaat om de zwaarste straf die in de afgelopen halve eeuw in Canada is opgelegd.

Het was al duidelijk 24-jarige Justin Bourque levenslang zou krijgen. De vraag was wanneer hij kans zou maken op vervroegde vrijlating. Moordverdachten krijgen in Canada meestal levenslang en moeten op zijn minst 25 jaar wachten tot zij in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidstelling. Bourque moet nu wachten tot hij 99 jaar is.

De Bourque vermoordde op 4 juni drie agenten en verwondde er twee. Al vrij snel was duidelijk wie de schutter in camouflagekleding was. Toch duurde de klopjacht die volgde en die van de plaats Moncton in New Brunswick een belegerde vesting maakte ongeveer dertig uur.

Twitter avatar RCMPNB RCMP New Brunswick #Codiac RCMP searching for 24-y-o Justin Bourque of Moncton. Considered armed and dangerous. http://t.co/AVbkq3CiAc

In augustus bekende Bourque schuld. Over zijn beweegredenen bestaat echter nog steeds onduidelijkheid. Zelf verklaarde hij dat hij zijn landgenoten wilde aanmoedigen om in actie te komen tegen de “soldaten” die federale instellingen verdedigen en de rijken beschermen ten koste van de armen.

De straf die Bourque kreeg, is de zwaarste sinds het afschaffen van de doodstraf in 1962. De politiecommandant in New Brunswick vindt dat geheel terecht. “Dit was een van de grootste misdaden die we ooit hebben gezien in ons land”, zei hij in een verklaring.