Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM kijkt naar vervolging Nederlandse Koerd

Het Openbaar Ministerie kijkt of de Nederlandse Koerd Serdar Dosky vervolgd moet worden. Dat heeft een officier van justitie vandaag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag. De leider van het vrijwilligersleger Volksverdedigingsmacht Koerdistan zei vorige week in Nieuwsuur dat zijn strijders krijgsgevangenen meteen executeren.

“Als het waar is wat hij zegt zou het een internationaal oorlogsmisdrijf zijn en doen wij daar onderzoek naar”, aldus officier bij het landelijk parket Bart den Hartigh. Dosky zei zelf later dat hij een grap maakte. De SP, waar Dosky voor zijn vertrek uit Nederland in 2005 actief lid van was, wil dat een onafhankelijke partij onderzoek doet naar de mogelijke oorlogsmisdaden.

Een afrader

De Volkskrant schreef vandaag dat minstens twintig autochtone Nederlandse mannen zich bij de Federatie Koerden Nederland hebben gemeld om mee te vechten in de strijd tegen IS. Justitie raadt iedereen dit af. Den Hartigh:

“Ik kan me voorstellen dat mensen een bijdrage willen leveren, maar doe het dan anders.”

De officier wijst er ook op dat deelname aan de strijd strafbaar is.

“Je kan niet zomaar als Nederlander in het buitenland mensen doodschieten, ook niet als het oorlog is.”

(Novum)