Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Scholen moeten aandacht besteden aan het belang van feminisme'

Feminisme gaat niet alleen om emancipatie van vrouwen, maar ook om gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het wordt tijd dat we daar in opvoeding en onderwijs rekening mee houden, stelt student Engelse literatuur Thirza Osterhaus.

Een schoolklas in Castricum.Beeld Roel Burgler

Een paar weken geleden gaf de Britse actrice Emma Watson een speech over de ware betekenis van het feminisme. Ze kreeg veel positieve reacties, maar helaas merkte ik al snel dat ook een groot aantal mensen haar boodschap niet serieus nam. Veel jongens en meiden vinden het woord feminisme nog steeds onaantrekkelijk klinken. Een aantal jongens zei bovendien: 'In Nederland zijn mannen en vrouwen helemaal niet meer ongelijk.'

Ik denk dat in Nederland nog wel degelijk sprake is van ongelijkheid tussen de seksen en ik denk dat dit gedeeltelijk voortkomt uit een gebrek aan uitleg van het begrip feminisme in opvoeding en onderwijs.

De betekenis van feminisme wordt in Nederland verkeerd begrepen doordat deze simpelweg nooit goed is aangeleerd. Niet op school en niet in de opvoeding. De verkeerde interpretatie van dit woord komt voort uit onwetendheid en uit jarenlange gewenning van deze onjuiste betekenis.

Antifeminist
Op het gymnasium kwam ik de term feminisme voor het eerst tegen in de geschiedenisles. Het begrip werd kort en eenzijdig uitgelegd. Er werd gesuggereerd dat het feminisme vooral een stroming is die emancipatie voor vrouwen ten opzichte van mannen nastreeft in plaats van een stroming die naar gelijke behandeling voor beide seksen streeft. Ik besloot feminisme overdreven en onvrouwelijk te vinden en ik verklaarde mezelf antifeminist.

Om mij heen zag ik wel degelijk veel ongelijkheid tussen jongens en meisjes, maar ik wist niet dat het feminisme daar een oplossing voor zou kunnen zijn. Daarnaast ging ik de ongelijkheid steeds minder herkennen. Aangezien iedereen deze ongelijkheid als normaal beschouwde, raakte ik eraan gewend. Ik merkte dat veel jongens in Nederland denken dominant te moeten zijn en dat ze denken nooit hun gevoelens te mogen uiten. Een aantal jongens vertelde mij trots nooit te huilen en nooit angst te voelen.

Seksueel object
Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Groningen ontdekten het afgelopen jaar dat vooral meisjes in psychische nood zorg aanvragen en dat jongens meestal niet aan de bel trekken. Verder constateerde ik dat veel jongens het stoer vinden om meisjes alleen maar als seksueel object te behandelen en dat veel meisjes hier aan meedoen door elkaar zonder aanleiding fluisterend voor slet of hoer uit te maken.

Een paar jaar geleden besloot het Nederlandse kabinet zelfs campagne te voeren tegen het beeld van meisjes en vrouwen als lustobject. Ten slotte zag ik ook dat veel meisjes zich liever dom dan slim voordoen en dat ze seksuele intimidaties klakkeloos accepteren.

Sociologe Maria do Mar Pereira ontdekte bij onderzoek op een Portugese middelbare school dat dit ondergeschikte gedrag van meisjes voortkomt uit dominant gedrag van jongens. Volgens deze sociologe gelden deze aangeleerde ideeën van mannelijkheid en vrouwelijkheid voor de hele Westerse wereld.

Sociale gelijkheid
Ik wist dat iets niet klopte aan dit stereotype gedrag, maar ik dacht dat het aan mijn te sterke idealisme lag. Totdat ik op de Universiteit van Amsterdam een college kreeg over het feminisme. Ik leerde tot mijn verbazing dat zowel mannen als vrouwen feminist kunnen zijn en dat het feminisme niets anders betekent dan sociale, politieke en economische gelijkheid voor mannen en vrouwen.

Zoals Emma Watson ons laatst duidelijk uitlegde: 'Het feminisme gaat niet over vrouwen die mannen haten, het gaat over gelijkwaardigheid voor zowel mannen als vrouwen.'

Mannen en vrouwen horen niet beperkt te worden door hun geslacht. Mensen moeten leren dat het idee dat achter het woord feminisme schuilt veel zal kunnen veranderen in allerlei culturen en in allerlei groepen in de samenleving.

Ook Nederlanders moeten beseffen dat hun land nog een lange weg te gaan heeft, want aanranding, onderdrukking, slut shaming en stereotypering vinden ook hier elke dag plaats. Er zal iets moeten veranderen in onze denkwijze, maar ook in ons taalgebruik, woordkeuze en houding.

Opvoeding
Deze veranderingen zullen moeten beginnen in de opvoeding zodat de onwetendheid zal verdwijnen. Scholen en gezinnen zouden hier speciale lessen aan moeten besteden, zodat Nederlandse kinderen en tieners niet langer negatief beïnvloed worden door stereotype ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Ik ben een jonge studente aan het begin van mijn leven en ik hoop dat ik ooit in een wereld zal leven waarin zowel mannen als vrouwen zichzelf kunnen zijn en waarin zowel mannen als vrouwen elkaar met respect behandelen. Daarom roep ik alle ouders en onderwijzers op: onderschat deze zaak niet en leer uw kinderen wat het feminisme werkelijk is. Dan wordt ons land een stuk mooier.


Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Thirza Osterhaus
Student Engelse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is bezig met het afronden van de master.
Het begrip feminisme is nooit goed is aangeleerd. Niet op school en niet in de opvoeding.