Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Hennis laat ict-aanbestedingen bij Defensie onderzoeken

Minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert laat onderzoek doen naar mogelijke fraude rondom de aanbesteding van ict-projecten en de inhuur van derden voor haar departement. Uit een analyse blijkt dat verder onderzoek naar meldingen van malversaties nodig is.

Jeanine Hennis-Plasschaert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Jeanine Hennis-Plasschaert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto ANP/Bart Maat

Minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert laat onderzoek doen naar mogelijke fraude rondom de aanbesteding van ict-projecten voor haar departement. Uit een analyse blijkt dat verder onderzoek naar meldingen van malversaties nodig is, schrijft de minister.

Na Kamervragen in juli heeft de minister een commissie gevraagd meldingen van misstanden te verzamelen en te analyseren. “Uit deze analyse komt naar voren dat nader onderzoek gewenst is”, zegt Hennis nu. Het vervolgonderzoek, waarin ook wordt gekeken naar de inhuur van derden voor ict-projecten bij Defensie, wordt geleid door ambtenaar Koos van der Steenhoven.

Risico voor continuïteit

In juli schreef de minister nog aan de Kamer dat de systemen bij Defensie zo slecht werkten, dat er “risico’s waren ontstaan voor de continuïteit van de bedrijfsvoering”. Vier topambtenaren zijn uit hun functie gezet.

De minister heeft ruim vijftien miljoen euro uitgetrokken om de ict-problemen het hoofd te bieden. Wanneer de resultaten van het onderzoek worden verwacht is niet bekendgemaakt.

Problemen met ict

Defensie is niet het enige ministerie dat problemen heeft met het succesvol uitvoeren van ict-projecten. Ook de Belastingdienst, het ministerie van Justitie en uitkeringsorganisatie UWV kampen hiermee.

De afgelopen maand is bovendien veel te doen geweest om fraude in de ict-sector. Tv-programma Zembla onthulde dat grote automatiseringsbedrijven mogelijk afspraken hebben gemaakt over de aanbestedingen van grote overheidsprojecten in onder andere Amsterdam en Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn onafhankelijk van elkaar een feitenonderzoek begonnen naar fraude en prijsafspraken in de automatiseringsbranche, onthulde NRC vorige week.

De trailer van Zembla over fraude in de ict-branche: