Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Ebola eist al bijna 5.000 slachtoffers

Liberianen zijn onder quarantaine gesteld omdat mensen uit hun dorp zijn overleden aan het dodelijke virus ebola.
Liberianen zijn onder quarantaine gesteld omdat mensen uit hun dorp zijn overleden aan het dodelijke virus ebola. Foto EPA/Ahmed Jallanzo

Ebola heeft tot nu toe 4.951 slachtoffers gemaakt. Dat blijkt uit cijfer van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In totaal zijn er 13.567 bekende gevallen van geïnfecteerden.

In totaal zijn er nu acht landen waar er mensen geïnfecteerd zijn met het dodelijke virus. De ergst getroffen landen zijn Liberia (6.535 geïnfecteerden, 2.413 doden), Sierra Leone (5.338/1.510) en Guinee (1.667/1.018). Ook in de landen Mali, Nigeria, Senegal, Spanje en de Verenigde Staten zijn er mensen die besmet zijn met ebola. Ook in Congo zijn mensen besmet geraakt, maar er zijn al twintig dagen verstreken sinds de laatste nieuwe melding van een slachtoffer.

Geen quarantaine

In de Verenigde Staten heeft de rechter bepaald dat hulpverleners die terugkeren uit het crisisgebied niet in quarantaine hoeven. De staten New York en New Jersey hadden regels opgesteld die voorschreven dat deze artsen en verplegers 21 dagen niet in aanraking met anderen mochten komen. Dat is precies de incubatietijd van het virus. Noord-Korea besloot vandaag dat alle buitenlandse bezoekers deze periode in quarantaine moeten. Daardoor werd een diplomatieke missie van de EU uitgesteld.

Één Amerikaanse verpleegster was al slachtoffer geworden van de regeling in haar geboorteland. Maar de rechter bepaalde dat dit in strijd is met de ‘basisrechten van de mens’. Hij hekelde bovendien de ‘onredelijke’ angst voor ebola die in Amerika om zich heen grijpt. Ebola-hulpverleners moeten zich wel dagelijks laten controleren en overleggen met de autoriteiten als ze willen reizen.