‘Priester kon niet meer functioneren na vele kritiek’

Jan De Winter© Van Hende & Partners

‘Hij heeft het zelf beslist, toen de druk te groot was geworden. Hij kon niet meer functioneren na de vele kritiek.’ Met die woorden reageert Jan De Winter, de advocaat van de omstreden priester Tom F. op de beslissing van zijn cliënt om af te zien van zijn benoeming.

Annelies Roose

Volgens De Winter kreeg zijn cliënt geen eerlijke kans om zijn engagement op te nemen. ‘Hij begrijpt dat zijn benoeming niet zomaar ging passeren, maar ik denk dat hij echt niet kon voorzien dat het dergelijke proporties zou aannemen’, zo zei hij donderdagavond in Vandaag op Radio 1.

De advocaat verwijst expliciet naar de kritiek van burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD) van Middelkerke. Zij stelde donderdag dat de benoeming van F. moreel gezien ‘enorm moeilijk te verantwoorden’ is, ‘zeker in een levendige en jeugdige gemeente als Middelkerke’. Vrijdag vroeg ze vervolgens in een brief aan het bisdom van Brugge om de beslissing ongedaan te maken. 

‘De toch wel bijzonder vijandige reactie van Rommel-Opstaele hypothekeerde het welslagen van de opdracht van mijn cliënt’, vindt De Winter. ‘De man heeft sinds de feiten aan zichzelf gewerkt en dat is nu op twee dagen compleet tenietgedaan.’ Donderdagavond maakte De Winter in Terzake nog zijn ongerustheid duidelijk over de beproeving die zijn cliënt te wachten stond. ‘Ik hoop dat hij sterk genoeg zal zijn. Maar ik weet zeker dat hij de kans die hij nu krijgt, met beide handen gaat grijpen.’

Wat nu?

Het is dus anders uitgedraaid, en dat juicht Rommel-Opstaele toe. ‘Dit zal ten goede komen aan onze lokale bevolking, de katholieke gemeenschap, maar ook aan de man zelf. Zijn beslissing zal de gemoederen nu bedaren’, reageert ze. 

Janna Rommel-Opstaele (Open VLD) vln

Maar wat nu? De Winter gaat de komende uren en dagen naar eigen zeggen een aantal dingen herbekijken, maar duidelijkheid over welke functie de man zal vervullen, is er nog niet. ‘Ik hoop stellig dat het nu stopt. Hij hoopt echt dat hij opnieuw verantwoordelijkheden kan nemen. En dat zeggen we met respect voor iedereen.’

(Annelies Roose)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen