Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verdachte moord keeper Zuid-Afrikaans voetbalelftal opgepakt

Een voetbalsupporter draagt het shirt van de vermoorde keeper Senzo Meyiwa tijdens een herdenkingsdienst.
Een voetbalsupporter draagt het shirt van de vermoorde keeper Senzo Meyiwa tijdens een herdenkingsdienst. Foto EPA/Kim Ludbrook

In Zuid-Afrika is een verdachte opgepakt voor de moord op Senzo Meyiwa, de keeper en aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse voetbalelftal. De 25-jarige vermoedelijke dader is vandaag voorgeleid en moet op 11 november weer voorkomen.

De 27-jarige Meyiwa werd afgelopen zondag doodgeschoten in het huis van zijn minnares in het zuiden van Johannesburg. Meerdere mannen zouden hebben geprobeerd de voetballer van zijn mobiele telefoon te beroven. Er ontstond een vechtpartij, waarin twee schoten werden gelost en Meyiwa in zijn borst werd geraakt. Zijn vriendin Kelly Khumalo overleefde het incident.

Meyiwa hielp zijn club Orlando Pirates zaterdagavond nog aan een 4-1 zege op Ajax Cape Town. De keeper speelde sinds begin september vier kwalificatieduels voor Zuid-Afrika. Hij verving de geblesseerde Itumeleng Khune en fungeerde als aanvoerder. In totaal speelde Meyiwa zeven interlands. Hij wordt morgen begraven.