Direct naar artikelinhoud

'Spanje schendt Europese-regels en asielrecht'

Spanje schendt de Europese regels voor de buitengrenzen en het asielrecht door migranten in Melilla meteen terug te sturen naar Marokko. Dat schrijft de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström. De grenshekken van de enclave Melilla zijn vandaag voor de derde keer in een week bestormd door honderden migranten.

Migranten bestormen de grenshekken van de enclave Melilla.Beeld ap

Malmström vraagt opheldering over een nieuwe vreemdelingenwet waarmee de Spaanse regering het onmiddellijk terug sturen van immigranten wil legaliseren. Ook eist ze in ongebruikelijk harde bewoordingen dat Spanje onderzoek doet en zo nodig disciplinaire maatregelen neemt tegen politieagenten die na een mishandeling een schijnbaar bewusteloze man terug de grens over droegen.

In kringen van de Spaanse regering is woedend gereageerd op de ongewoon harde kritiek, die vooral is gericht op minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz. Malmström onderhoudt met hem een uitgesproken slechte relatie sinds diens omstreden optreden begin dit jaar, toen bij de Spaanse enclave Ceuta vijftien immigranten in de zee verdronken. Daarbij was in video-opnames te zien hoe de Spaanse politie vanaf de kust het vuur opende om de mannen af te schrikken.

Cecilia MalmströmBeeld epa

De grens over gemept

In nieuwe video's van de lokale hulporganisatie Prodein worden immigranten door de politie met de wapenstok de grens over gemept. Eerder deze week bevestigde een anonieme agent van de Guardia Civil op de Spaanse televisie het wangedrag van sommige van zijn collega's.

De grenshekken van Melilla werden vrijdagochtend bestormd door een groep van circa tweehonderd migranten, die vanuit Marokko de Spaanse enclave wilde binnendringen. Een dertigtal van de mannen lieten zich na een verblijf van enkele uren boven op de hekken op pakken en werden onmiddellijk de grens over gezet.

Met deze zogenoemde 'heterdaadjes' schendt Spanje op systematische wijze internationale verdragen en de Europese regels, aldus hulporganisaties. Deze bepalen immers uitdrukkelijk dat de migranten, eenmaal over de grens, recht hebben op een asielaanvraag en juridische bijstand. Hoewel de grenshekken ruim binnen Spaans grondgebied liggen, meent minister Fernández Díaz tot dusver dat er slechts sprake is van 'weigering aan de grens'.

De grens over gemept
Beeld ap

Raad van Europa

De regering wil nu met een nieuwe vreemdelingenwet komen die de uitzettingspraktijk legaliseert. Een groep van mensenrechtenorganisaties waaronder Amnesty International en Human Rights Watch hebben het wetsinitiatief inmiddels aangekaart bij de VN en Raad van Europa. Afgelopen woensdag erkende een woordvoerder van regeringspartij PP ook dat Spanje de regels overtreedt. Eerder besloot een rechter al de lokale politiechef aan te klagen wegens een illegale uitzetting.

Melilla heeft al maandenlang te maken met een aanhoudende migrantenstroom. Het zijn daarbij voor de Afrikanen van onder de Sahara. Het vermoeden bestaat dat een veel grotere groep Syrische vluchtelingen met valse paspoorten wel de grens overkomt. 

In het opvangkamp voor immigranten van Melilla verblijven nu ongeveer 1300 vluchtelingen, vier maal de capaciteit waarvoor het kamp is ingericht.

Jorge Fernández DíazBeeld afp