Direct naar artikelinhoud

VN-rapport: 'Voorlopig geen einde aan stroom jihadisten naar Syrië en Irak'

Meer dan 15 duizend jihadisten uit ruim 80 landen vechten in Syrië en Irak aan de zijde van Islamitische Staat (IS). Van de Maladiven tot Noorwegen moet gevreesd worden voor de terugkeer van geradicaliseerde, ervaren strijders.

Een IS-aanhanger zwaait met een vlag in Raqqa.Beeld reuters

Dat blijkt uit een VN-rapport waarop de Britse krant The Guardian de hand wist te leggen. Een speciale VN-commissie spreekt over de 'ongekende schaal' waarop buitenlanders zich in de strijd hebben geworpen. 'De aantallen zijn vele malen groter dan die van alle buitenlandse terroristische strijders in de periode 1990-2010.' In die jaren trokken vooral oorlogen op de Balkan en Afghanistan buitenlanders aan. Aan de stroom jihadisten met bestemming Syrië en Irak zal volgens het VN-rapport voorlopig geen einde komen, al nemen veel landen maatregelen om die ontwikkeling een halt toe te roepen - variërend van het afnemen van paspoorten tot het oppakken en berechten van 'terugkeerders.

Social media

IS heeft een grotere aantrekkingskracht op - vooral jonge - buitenlanders dan Al Qai'da, stelt het rapport vast. Daarbij speelt het 'kosmopolitische' gebruik van sociale media een grote rol. De laatste, via internet verspreide speech van Al Qaida-leider Ayman al-Zawahiri duurde 55 minuten, terwijl IS-strijders zich via Twitter en YouTube uiten. Beide terreurgroepen beschikken wel over een glossy magazine waarin extremisten online vertellen over hun drijfveren en daden.

Ook in financieel opzicht is IS de terreurgroep Al Qai'da, dat zich officieel van IS gedistantieerd heeft, voorbij gestreefd. Alleen al de smokkel van olie levert de terreurgroep dagelijks naar schatting een kleine miljoen euro per dag op. Ook ontvoeringen vormen een belangrijke bron van inkomsten. Volgens het VN-rapport zou IS voor ruim 30 miljoen euro aan losgeld hebben geïncasseerd.

Alleen al de smokkel van olie levert de terreurgroep dagelijks naar schatting een kleine miljoen euro per dag op

Opmars

IS controleert op dit moment in Syrië en Irak een gebied waar vijf tot zes miljoen mensen wonen. Luchtaanvallen door de VS en zowel Arabische als westerse bondgenoten (waaronder Nederland) hebben de opmars van de terreurgroep niet of nauwelijks weten te stoppen. De bombardementen concentreren zich op de Syrische stad Kobani aan de grens met Turkije, zo blijkt uit berichten die de Amerikaanse legerleiding deze week verspreidde. Koerdische strijders maken zich op om, vanuit Turkije, de verdedigers van de stad te hulp te komen met zwaar wapentuig.